Har KD en fremtid?

Af Henri Nissen Ansvarshavende redaktør
Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Om en måneds tid holder Kristendemokraterne landsmøde. Partiets mest trofaste kæmper for at få underskrifter nok inden et nyt folketingsvalg. Man har nu ca. 10.000 – halvdelen af de nødvendige. Men har KD en chance?

Efter at have siddet i Folketinget op igennem 70’erne og 80’erne røg partiet ud i 1994. Kom ind igen i 1998, men siden 2005 har partiet ikke fået stemmer nok til at blive valgt.

I 2005 manglede der kun ca. 10.000 stemmer, men ved de seneste valg har man kun fået ca. halvdelen af de nødvendige stemmer. I 2007 (30.013), 2011 (28.070) og 2015 (29.077).
Det svarer til ca. 0,8 pct., og i Danmark skal man som bekendt have 2 pct. af stemmerne for at partiet kommer ind.
For mig at se ville det bedste være, at KD kom i Folketinget. KD er det eneste parti, hvor kandidaterne kan markere sig frit med de kristne værdier, og hele politikken er indrettet efter denne kristne fællesnævner.

Men uanset hvor ideelt det ville være, så har partiet nu tabt fire valg på stribe. Og skal man så blot fortsætte?
Ved de seneste to folketingsvalg var jeg selv en af de mest aktive folketingskandidater i partiet, ligesom jeg har opstillet til kommune, amt, region og EU. Så jeg har forsøgt!

Men efter sidste valgnederlag opfordrede jeg – ligesom ved det forrige valgnederlag – til, at ledelsen drøftede andre muligheder. En af disse var at slå sig sammen med et andet parti – og her er den mest oplagte mulighed nok de Konservative, som Niels Arbøl slår til lyd for i ugens kronik.

Læs selv hans begrundelse for, at det netop er dét parti.

Da jeg selv har foreslået det flere gange, bakker jeg Niels Arbøls forslag op. Vi kan ikke hovedløst blive ved med at samle underskrifter og stille op for at tabe valg efter valg.
De kristnes stemmer skal i gang med at arbejde.
Samtidig véd vi jo, at de kristne stemmer på mange partier, alt efter om det er pengepungen, traditionen, værdierne eller fx frygten for islam, der er det dominerende. Og det er nemt at finde umuligheder ved fx de Konservative. Men hvilket parti ville så være muligt?

Derfor er mit alternative forslag, hvis det første ikke lykkes, at KD omdannes til et Kristendemokratisk Netværk, hvor de kristne medlemmer kan inspirere hinanden – og tage deres gode værdier med over i hver deres nye parti og søge indflydelse dér.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også Niels Arbøls kronik.