Israels tidl. præsident, Nobel-prisvinder Shimon Peres, er død

- Det er visdom at give til andre. Det har Amerika gjort som supermagt, og det vil være en fejl at ændre det, for det er dyrt at have fjender, sagde Shimon Peres i juli i år, da han blev spurgt af nyhedsmediet Bloomberg om sit syn på Donald Trump som mulig præsident i USA.
– Det er visdom at give til andre. Det har Amerika gjort som supermagt, og det vil være en fejl at ændre det, for det er dyrt at have fjender, sagde Shimon Peres i juli i år, da han blev spurgt af nyhedsmediet Bloomberg om sit syn på Donald Trump som mulig præsident i USA.

Peres var aktiv politiker til det sidste – og verdens ledere lyttede til ham.

Israels tidligere premierminister og præsident Shimon Peres døde 93 år gammel den 27. september 2016.

Shimon Peres blev født i det tidligere Wienawa i Polen d. 2. august 1923. Familien udvandrede til Tel Aviv i 1934.
Shimon Peres blev Israels 8. premierminister fra 1984-’86. Han blev igen premierminister fra 1995-96, var udenrigsminister fra 2001-2002 og Israels præsident fra 2007-2014.

I 1994 modtog Peres sammen med Yitzhak Rabin og Yasser Arafat Nobels Fredspris.

Rådgiver for hele verden

I sin bog ”Mig og Mellemøsten” fra 2014 skriver Richard Oestermann om den arbejdssomme – og snu – Peres, som han selv mødte mange gange:

”Peres er blevet en vis mand, som verdens ledere lytter til, ikke mindst hans visionære ideer for et bedre Mellemøsten. For Israel er han en af statens sidste grundlæggende fædre, David Ben Gurions discipel, manden som bragte atommagt indenfor Israels rækkevidde, arkitekten bag opbygningen af landets luftvåben til en formidabel magt og den kløgtige politiker, som nu omsider kommer ud på toppen.
I mange år var arbejderpolitikeren Peres nr. 2 i israelsk politik, men ved præsidentvalget i 2007 kom han ind som nr. 1.”

Oestermann fortæller, hvordan Peres formåede at samle verdens ledere, bl.a. i Sharm el-Sheik i Egypten til en antiterror-konference efter mordet på Rabin.

Peres samlede også verdens magtfulde, da han blev 90 år i 2013. Både politikere og andre kendisser deltog i festlighederne, der varede i flere dage.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På gæstelisten var Bill Clinton, Barbra Streisand, Robert DeNiro, Sharon Stone, Tony Blair, Mikhail Gorbachov, Rwandas præsident Paul Kagame og Prins Albert af Monaco. I alt 24 Emmy-, Grammy-, Nobel-, og Oscarvindere var med til at fejre Peres.

Kæmpede for fred

I 1993 var Peres med til at underskrive Oslo-aftalen om et midlertidigt palæstinensisk selvstyre i dele af Vestbredden.

I 2014 modtog han i USA kongressens største æresbevisning, “The Congressional Gold Medal”. I sin tale til til kongressen sagde Peres: ”Araberne er ikke Israels fjende. Terrorister er fjender af os begge. De spreder deres fare over hele regionen, og vi må stå sammen for at standse dem.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved tildelingen af kongressens guldmedalje kom Peres med i elite-gruppen af personligheder, der har modtaget kongressens guldmedalje, præsidentens frihedsmedalje og Nobel-fredsprisen: Aung San Suu Kya, Moder Teresa og Nelson Mandela.