Kirkens folk går ud i nattelivet

Kristne frivillige fra Kirke Care møder glade natteravne i byen i det tværkirkelige initiativ.
Kristne frivillige fra Kirke Care møder glade natteravne i byen i det tværkirkelige initiativ.

”Kirke Care” – der begyndte som et pilotprojekt i Hillerød– er nu også startet op i Aarhus.

Unge i byens natteliv skal også mærke Guds kærlighed, omsorg og tryghed, er tanken bag initiativet Kirke Care, som er startet op i Aarhus.

Hvis man fx er ung og er i byen med vennerne, får en dans med ham eller hende, som man synes rigtig godt om – og man så bliver brændt af noget så grusomt….

Hvad har man så allermest brug for i hele verden?
Ja – rigtig gættet: Omsorg. Et varmt knus. Et kærligt menneske, der gider at lytte.
Kirke Care et en nyt tværkirkeligt tiltag i Aarhus, som dels skal vise omsorg for byens natteravne, dels skabe tryghed for de mange unge og socialt sårbare, der færdes ude om natten i weekenderne.

Midt i september blev Kirke Care officielt skudt i gang med en præsentation ved Domkirken i Aarhus.

Idéen er, at en håndfuld frivillige fra Kirke Care begiver sig ud i nattelivet og taler med hvem som helst, der har lyst, om alt mellem himmel og jord. Også om Gud, hvis nogen har lyst. Der er dog ikke tale om et missionsprojekt, men alene om en kærlig, omsorgsfuld væren til stede, dér hvor mennesker er – og for at skabe tryghed.

Bred opbakning

Inspirationen er hentet fra Natteravnene og fra det tværkirkelige projekt Street Pastors i England, der startede for nogle år siden, og som i dag tæller 15.000 kristne frivillige, der går ud på gaderne om natten i de engelske byer.

Street Pastors fandt for tre år siden vej til Hillerød, hvor der blev startet et pilotprojekt under navnet Kirke Care, som i dag tæller 40 frivillige, der på skift går ud i Hillerøds gader hver fredag og lørdag aften. Med deltagelse af mere end 20 kirker og kirkelige organisationer, lige fra Luthersk Mission til Pinsekirken.


Artiklen fortsætter efter annoncen:FolkekirkeSamvirket i Aarhus tog idéen op, med sognepræst Lars Lindgrav Sörensen, Tilst, som en drivkraft bag.
Vi ønsker at reflektere Guds kærlighed på gaden om natten, men Guds kærlighed møder vi også blandt dem, vi træffer derude. Det er en stor fornøjelse at møde unge, glade mennesker, som møder os med taknemmelighed over, at sådan nogle gamle som os vil gå på gaden om natten og passe på dem, siger Lars Lindgrav Sörensen.

Flere kirker i Aarhus, både folke- og frikirker, har vist interesse for det tværkirkelige initiativ. Bl.a. er byens Metodistkirke gået aktivt ind i projektet, der også har opbakning fra bl.a. Kirkens Korshær, KFUM’s Sociale Arbejde, Politi, Natteravnene, Café Exit og fra Aarhus Kommunes side.

Det er også vigtigt, at kirkerne kan arbejde sammen om et konkret projekt på tværs af kirkeskel. Vi kan have vore forskelle – fx i dåbssynet – og derfor er det dejligt, at vi kan give Guds kærlighed ”krop” ved at gå på gaden sammen, siger Lars Lindgrav Sörensen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Synlig året rundt

Det første hold af voksne frivillige har allerede været i gang hver fredag nat hele sommeren.
De frivillige har været på kurser, inden de er blevet sendt ud, og lært at håndtere situationer, der kan opstå, når unge har fået for meget at drikke eller taget stoffer, når der opstår konflikter osv. – og i takt med, at flere gennemfører frivillighedskurset, er det planen at være på gaden både fredag og lørdag nat året rundt i hold af 2-4 frivillige.

Målet i Aarhus er at få 50 frivillige igennem de 25 timers kurser, så Kirke Care kan være synlig på gaden i Aarhus året rundt. Alle frivillige er iklædt let genkendelige T-shirts eller jakker med Kirke Care-logoet på brystet. Det er et krav til de frivillige, at de har en eller anden kirkelig tilknytning.

Den forholdsvis nystartede forening ”Kirke Care Danmark” har fået støtte af Den Folkekirkelige Udviklingsfond til at udbrede konceptet til hele landet og hjælpe med lokal igangsættelse, hvilket nu foreløbig Aarhus nyder godt af. Det er meningen, at projektet skal udbrydes til flere byer.

I England har Street Pastors vist sig at have en positiv effekt på nedbringelse af kriminalitet i byerne om aftenen og om natten.
Erfaringer fra Hillerød viser samme tendens:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vi anser Kirke Care for at være tryghedsskabende på lige fod med Natteravnene. De optræder som ”ansvarlige voksne” i nattelivet, hvorved de øger den uformelle sociale kontrol, og dermed kan de virke forebyggende og konfliktdæmpende” hedder et citat fra Nordsjællands Politi i Hillerød på Kirke Care Danmarks hjemmeside.