Den kristne Ambassade nu i Gilleleje

Fra venstre borgmester Kim Valentin, leder af ICEJ Danmark, Christina Elisabeth Leinum, Israels ambassadør Barukh Binah og den nationale leder af ICEJ i Norge, Dag Juliussen foran ICEJ’s nye lokaler i Gilleleje. Foto: Birger Daniel Petersen.
Fra venstre borgmester Kim Valentin, leder af ICEJ Danmark, Christina Elisabeth Leinum, Israels ambassadør Barukh Binah og den nationale leder af ICEJ i Norge, Dag Juliussen foran ICEJ’s nye lokaler i Gilleleje. Foto: Birger Daniel Petersen.

Gillelejes borgere kaldes ”De retfærdige blandt folkene” pga hjælpen til jøderne i 1943, oplyser ICEJ.

Søndag d. 18.09 var der fornemt besøg i Gilleleje, da Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem holdt åbningsreception for de nye lokaler på A W Holmsvej. Her deltog den israelske ambassadør Hr. Barukh Binah, borgmester i Gribskov Kim Valentin samt ICEJ’s norske leder Dag Juliussen.

Den danske leder af Den Int. Kristne Ambassade, Christina Elisabeth Leinum, pointerede i sin velkomsttale, at beliggenheden i Gilleleje er en stor ære.
Netop Gillelejes borgere blev i oktober 43 værdige til titlen ”De retfærdige blandt folkene”, da de med risiko for eget liv valgte at beskytte og hjælpe de danske jøder med at flygte til Sverige.

Ambassadør: ’Tal sandt om jøder og Israel’

Ambassadør Barukh Binah kom ind på betydningen af at tale sandt om det jødiske folk og om staten Israel. Ambassadøren fortalte også om, hvilket privilegium det er at tjene som ambassadør i et land som Danmark. Her oplever jøderne, trods stigende antisemitisme i andre europæiske lande, at Danmark stadig passer på sin jødiske befolkning.

Fortæl historien fra ’43

Borgmester Kim Valentin pointerede i sin tale vigtigheden af, at den betydningsrige historie fra oktober ’43 bliver fortalt på bedst mulig vis både til nuværende og kommende generationer.
Dette er da også baggrunden for det allerede påbegyndte arbejdet med at etablere et ”Oktober ’43 museum” i Gilleleje by.

Besøg på kirkeloftet

Over 50 mennesker var mødt op til åbningsreceptionen, som foruden taler bød på musikalske indslag. Arrangementet sluttede med en guidet tur i Gillelejes jødiske historie begyndende på Gilleleje Kirkes loft.
Deltagerne så også 4 af de 7 mindesten, som kunstner Gerda Thune Andersen har skabt i erindring om Gillelejeborgernes hjælp til de danske jøder i oktober 1943.

På verdensplan repræsenterer Den Internationale Kristne Ambassade Jerusalem millioner af kristne. Dermed er ICEJ den globale kirkes forbindelse til landet Israel.

Gennem indsamlede midler støtter ambassaden holocaustoverlevende og sociale hjælpeprojekter og giver økonomiske bidrag til jøders hjemrejse til Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: