Lones familie blev bedraget af falsk hyrde

Lone Thorgaard ses her ved et besøg på kollektivet i Sydafrika sammen med datteren Lotte og barnebarnet Rebekka.
Lone Thorgaard ses her ved et besøg på kollektivet i Sydafrika sammen med datteren Lotte og barnebarnet Rebekka.

Efter 25 år kan Lone Thorgaard, Karlslunde, endelig få besøg af sin familie, efter at en falsk profet bedrog familien i 25 år i Sydafrika.

– Jeg har fået mine børn tilbage, siger Lone Thorgaard og tilføjer: – Ja, det lyder mærkeligt, for Lotte er 53 og Dan 50 år. Men de sidste 25 år har Lone følt sig afskåret fra sine børn. De boede ikke blot langt væk i Sydafrika, men kom under indflydelse af en manipulerende leder. Under dække af kristennavnet snød og bedrog han mange mennesker.
Han er nu flygtet til Schweiz i skattely…

Idealistisk fællesskab

– Min datter Lotte har altid været eventyrlysten, fortæller Lone, der er enke efter den irske prædikant Bob Seales. Familien kom i Karlslunde Strandkirke. Her oplevede hendes børn også et dejligt fællesskab, så Lotte havde en drøm om at leve i et varmt kristent fællesskab.
– Så da hun var på ferie i Sydafrika, forelskede hun sig i landet, og hun ville sammen med et sydafrikansk par, hun mødte, finde det smukkeste sted i landet og starte et kollektiv. Og det var en god vision, og det begyndte også godt, fortæller Lone.
– Der kom flere og flere mennesker til kollektivet. De købte jord og byggede skønne huse. De dyrkede avocado, macademia nødder, bananer, appelsiner, citroner og meget andet.

Slangen i Paradis

Men der var en slange i dette paradis… Lederen, der oprindeligt hed Douglas Howell. Senere tog han det jødiske navn Davit Avi. Hans organisationen kaldte han Alon International.
– Nu er det blevet afsløret, at lederen har investeret i huse rundt om i verden og et hotel i Schweiz til sig selv. Han er nu flygtet for ikke at blive retsforfulgt for bl.a. skattesvig i Sydafrika, fortæller Lone.
– Jeg er kommet på besøg dernede gennem disse 25 år, fordi jeg gerne ville se mine børnebørn. Men jeg brød mig ikke om lederen. Og han forsøgte at holde de ca. 150 voksne og 50 børn i isolation uden kontakt med deres biologiske familier.
Min datter – og min søn Dan, som senere sluttede sig til kollektivet – kom ikke hjem for at besøge mig. Jeg måtte tage derned. Og mens jeg var der, blev min datter hele tiden ringet op af lederen, som skulle vide alt om, hvad der foregik.

Styrede med frygt

– Der blev efterhånden en atmosfære af frygt, fordi lederen styrede og kontrollerede ned til mindste detalje, fortæller Lone.
Hendes datter Lotte havde dog en særstatus, dels fordi hun havde været med til at grundlægge stedet, og dels fordi hun havde et job udenfor kollektivet som hospitalsdirektør. Men alle pengene røg i den fælles pengekasse.
– Nu har det vist sig, at mens de alle levede nøjsomt, så levede lederen i sus og dus og rejste verden rundt, mens alle knoklede, fortæller Lone.

Lones søn Danny blev idømt havearbejde på livstid, efter at han havde tilladt sig at kritisere lederen.
Lones søn Danny blev idømt havearbejde på livstid, efter at han havde tilladt sig at kritisere lederen.
Misbrugte Guds navn

Når det kunne lade sig gøre at holde så mange mennesker i et psykisk jerngreb, hang det også sammen med, at lederen misbrugte beboernes hengivne kristne tro og deres ønske om at tjene Gud – til i stedet at tjene lederen…
Bl.a. fortæller Lone om, at lederen fik folk til at stå op om natten for at bede i timevis – ikke fordi de havde lyst, men fordi lederen brugte deres gudsfrygt til at manipulere med de kristne.
Lederens søn opførte sig endnu værre en faderen. Han har kuet og slået børn. Ja unge piger er endda blevet voldtaget, og unge mænd er blevet tortureret, mener Lone.
– Magtbegær og hor følges ofte ad hos falske profeter – og også i dette tilfælde er alle tre foregået.

Afsløret af prædikant

– Alt sammen er nu kommet frem i lyset. En dygtig kok og prædikant har afsløret tingene. Han har været med fra starten, men rejste væk. Men efter et år i Mozambique følte han, at Gud sagde, han skulle tage tilbage og fortælle det, han vidste. Det var svært for ham, men han gjorde det.
Det er kun tre uger siden, det skete, men da han afslørede, hvad han vidste, var der også mange andre, der kom frem med deres kritiske spørgsmål.
Lederen flygtede sammen med sin kone, søn, svigerdatter og børn til Schweiz, hvor han har købt et hotel for et år siden.
– Ved flugten ville lederen tilbage til sit hus for at hente noget, men det blev ham nægtet.
Bagefter gik kollektivets beboerne ind i huset og ødelagde i vrede møblerne. Her fandt de også pornografisk materiale…

Ikke dumme

– Men hvordan kunne det stå på så længe?
– Ja, det er svært at forstå. Men i starten var det jo godt nok, og så blev det værre og værre. De 150 voksne er jo ikke dumme mennesker. Der er fx fire læger, tre sagførere, tre revisorer, en del lærere, og min datter er direktør på et hospital. Men de var på en måde hjernevaskede og kunne ikke se, hvad der skete, forklarer Lone Thorgaard.

Isoleret fra familier

– Lederen har holdt alle væk fra deres biologiske familier, og ingen fik lov til at besøge deres hjemlande.
Lederen var også så snu, at han kritiserede mand overfor kone og omvendt. Så havde han dem som brikker i sin hånd.
Vi i familierne blev også kritiseret, og jeg blev selv kaldt for en dårlig mor. Men jeg rejste alligevel derned år efter år, for jeg ville ikke miste kontakten med mine børn. Men det var svært. Jeg havde kufferter fyldt med mad og gaver med i alle årene, for de havde ingen penge og glædede sig til hver gang, jeg kom.
– Jeg rejste hjem og var ked af det mange gange, men følte mig magtesløs. Men Gud trøstede mig tit, når jeg savnede dem, sådan som de var – før de endte der.

En af de falske profeter

– Talte du ikke med nogen om det?
– Joh, men det var ikke nemt at gennemskue. Og vi vidste jo heller ikke alt, hvad der foregik.
Men jeg kan huske, at jeg engang talte med prædikanten Johannes Facius om lederen. Han havde mødt lederen på en konference i Sydafrika, og han sagde om ham: ”Nu har jeg mødt en falsk profet”.
Lone Thorgaard henviser også til kapitel 34 i Ezekiels Bog i Gamle Testamente, hvor Gud gennem profeten Ezekiel dømmer de falske hyrder, som kun tænker på sig selv, så det går ud over fårene.

Tilgiv mig mor

– Min datter ringede til mig og fortalte om afsløringen. Hun græd og sagde: Tilgiv mig mor, at jeg har svigtet dig i 25 år.
Nu kommer de snart hjem til jul og besøger mig. Og mine børn ringer næsten dagligt til mig. De prøver at finde sig selv i deres nye frie liv og tro på Jesus. Og samtidig er de i gang med at samle beviser til en retssag, og mange ting kommer nu for dagens lys.
De kan mærke friheden dernede, men de græder også meget og behøver megen forbøn, da der er tale om så mange år, opfordrer Lone Thorgaard.
– Jeg er meget glad for, at Udfordringen vil følge med i denne uhyggelige sag, for det er til skræk og advarsel for os alle. Djævelen er på jagt efter os, men Gud er heldigvis størst!