Rivers spændende afslutning på slave-trilogi

s15_Dæmring i NordSerien ”Løvens mærke” af Francine Rivers tager udgangspunkt i årene ca. 40 år efter opstandelsen. De to første bind følger den kristne/jødiske pige Hadassah, som efter Jerusalems ødelæggelse bliver solgt som slave til en rig romersk familie.

Da jeg tilbage i 90’erne læste de to første bind i serien, ”Hvisken i vinden” og ”Ekko i Mørket”, manglede jeg svar på, hvad der skete med en af bi-personerne, nemlig den germanske gladiatorslave Atretes. Derfor var min glæde stor, da jeg fandt ud af, at der fandtes et tredje bind i serien, som dengang ikke var oversat til dansk.

Det har forlaget Scandinavia så rådet bod på. Efter genudgivelsen af bind I og II i 2014 og 2015, kan man nu læse det sidste bind i serien på dansk. Og ”Dæmring i Nord” er akkurat lige så spændende som de to foregående bind. Scenariet skifter nu fra det antikke Rom, til Germaniens mørke skove og knap så civiliserede befokning, men det gør ikke fortællingen ringere.

Atretes har efter 10 år som gladiator vundet sin frihed. Han finder ud af, at den søn, som han fik med den forkælede rigmandsdatter, og som han troede var død, er i live. Hadassah har reddet barnet, og en ung kristen kvinde ved navn Rizpah har taget ham til sig. Da babyen ikke vil vide af andre end hende, må Atretes tage dem begge med på rejsen hjem til Germanien. Det umage par ledes på den farefulde rejse af en romersk centurion, der ønsker at bringe evangeliet om Jesus nordpå. Og så er der ellers lagt op til et eventyr med konflikter, indre kampe, jalousi, hævn og kærlighed. Og ikke mindst; fortællingen om en stolt sjæls vej til at overgive sit liv i Jesus’ hænder.

Er man til Rivers, spænding, kærlighed og tro i historiske rammer, så vil man elske denne roman. Den kan godt læses uafhængig af de to første bind, men det er selvfølgelig en fordel at kende lidt til forhistorien om Atretes og hans søns tilblivelse. Og måske man gerne vil vide, hvordan det går Hadassah, som man kort møder i bogens prolog, aftenen før hun skal kastes for løverne …

Francine Rivers: Dæmring i Nord (Løvens Mærke Bind III)
612 sider • 249,00 kr. • Forlaget Scandinavia