Ungt ægtepar bag gratis medicin til børn

s13_Jette og Peter Hyldgaard med deres tre børn.Jette og Peter Hyldgaard fra Randers var med Mercy Ships i Afrika – og skabte bagefter deres eget hjælpeprogram til afrikanske børn .

Jette og Peter Hyldgaard sad i sofaen og så med, da TV2 i onsdags sendte Peter Ingemanns program ”STØRST” – et program om Mercy Ships og livet på et hospitalsskib.

Engang rev Jette og Peter selv et år ud af kalenderen og var frivillige på skibet Africa Mercy. Et år, som gjorde så stærkt et indtryk på dem, at de hjemme igen startede deres eget hjælpeprogram for afrikanske børn: ”Medicin til børn”.

Ægteparret fra Assentoft ved Randers brænder stadig for det arbejde, Mercy Ships gør, selv om det er nogle år siden. De vendte hjem i 2008.
De var begge 26 år gamle og nyuddannet maskinmester og skolelærer, da de gik ombord på Africa Mercy i det vestafrikanske land Liberia. Africa Mercy er den gamle Storbæltefærge ”Dronning Ingrid”, som i dag fungerer som hospitalsskib ud fra Vestafrikas kyst.
Meget af Peters tid gik i skibets maskinrum, hvor han kom til at arbejde sammen med liberianske Jeffolo Kamara, og hurtigt udviklede det sig til et varmt venskab.
Jeffolo var en dygtig og hårdtarbejdende mand, en troende kristen, som drømte om at uddanne sig til sygeplejerske, så han kunne hjælpe sine landsmænd.

Jette og Peter fattede straks sympati for Jeffolo, som havde en seriøsitet og en personlig udstråling, de kunne lide, og inden de vendte hjem til Assentoft havde de allerede betalt 300 dollars til at hjælpe Jeffolo i gang med uddannelsen.
Hjemme igen begyndte de at indsamle penge til, at Jeffolo kunne videreføre og færdiggøre sin uddannelse, og siden har de hjulpet ham med at åbne et apotek i byen Brewersville nær Liberias hovedstad Monrovia.

Jeffolo Kamara er manden, der står for uddelingen af den gratis medicin.
Jeffolo Kamara er manden, der står for uddelingen af den gratis medicin.
60-120 børn om året

Det var sådan, deres hjælpeprogram ”Medicin til børn” kom i gang, og i dag sender ægteparret stadig penge fra indsamlinger – bl.a. i Lions Club og fra kirkekollekter – ned til Jeffolo, som vurderer, hvem af børnene, der er mest trængende og har størst behov for gratis medicin.
Det svinger mellem 60 og 120 børn om året, der får gratis medicin, og prisen på medicinen svinger mellem 20 og 60 dollars pr. behandling. Beløb, som de færreste forældre i Liberia, hvor mange overlever for to dollars om dagen, nogensinde ville kunne betale af egen lomme.

Typiske lidelser hos børnene er malaria, orm i maven og diarré.
Og dét er altså ikke indvoldsorm, som vi kender i Danmark, men store, sneglelignede orme, som mange børn lider af. Der er mange afkræftede og dehydrerede børn med blødende afføring, som tit ikke har andet end beskidt vand til rådighed, fortæller Peter Hyldgaard.
Han er i løbende kontakt med Jeffolo Kamara, som sender dokumentation for pengeforbrug og patientjournaler og en gang om året sender et detaljeret regnskab, og ind imellem videoklip om arbejdet, men ellers bygger meget på tillid til Jeffolo.

Han har en fast pulje, som han trækker fra, hvis han vurderer, at et barn vil dø uden gratis behandling. Han har vist sig som en ordholdende mand, som Jette og Peter stoler meget på – men for at bidragsyderne kan se, at pengene bliver brugt, som de skal, holder Jette og Peter fast i dokumentationen fra Jeffolo.
Sidst, ægteparret besøgte Liberia, var i 2012, og Jette og Peter har ingen umiddelbare planer om at rejse derned igen.
Det er dyrt at flyve derned, og vi vil hellere, at pengene går til medicin til børnene end til flybilletter til os, siger Peter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vision om hospital

Peter Hyldgaard lægger selv et stort arbejde i indsamlingsarbejdet, for selv om ”Medicin til børn” har vist sig som en succes, ruller pengene ikke ind af sig selv.
Han tager selv rundt og fortæller om projektet i bl.a. Lions-klubber og har et fast samarbejde med Lions Club i Purhus ved Randers, der giver både moralsk opbakning og har støttet med rigtig mange penge, senest med en donation på 24.000 kr. i forsommeren.
Også via kollekter i Kronjyllands Frimenighed i Randers, hvor Jette og Peter og deres tre børn på 7, 5 og 2 år har deres kirkelige tilhørsforhold, er der blevet samlet mange penge ind.

Vi mærker en meget stor opbakning fra kirkens og menighedens side, ja, mange føler ligefrem, at det er deres projekt, siger Peter glad.
Jette og Peters drøm er at skabe et hospital i Liberia.
Det er en vision, vi har, og som vi har talt lidt med Lions Club om. Men det vil kræve en million kr. at etablere det, og at økonomien til driften er sikret en rum tid frem. Det nytter jo ikke noget at starte, hvis der ikke er penge til driften efter et års tid, siger Peter.

Organisationen ”Medicin til børn” har dog købt en byggegrund og fået lavet tegninger, men det er et stort spring at kaste sig ud i projektet, og Peter er selv lidt forsigtig. Men, hvis det viser sig, at flere vil støtte op om det, og ”Medicin til børn” evt. kan få støtte via offentlige puljer, håber han, det bliver til noget.
Med i bestyrelsen for ”Medicin til børn” er bl.a. advokaten Nikolaj Nikolajsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mødte tv-mand i fly

Jette og Peter Hyldgaard blev glade, da de for nyligt opdagede, at TV2 ville sende programmet om hospitalsskibet Africa Mercy, endda i den bedste sendetid kl. 20. At det netop er Peter Ingemann, der lavede programmet, var en ekstra bonus.
”Jeg fløj for halvandet år siden til USA i et fly, hvor også Peter Ingemann var med. Jeg har altid syntes godt om hans programmer, og jeg har før tænkt, at netop han var manden til at lave et sådant program om Mercy Ships. Så jeg gik hen til ham og præsenterede mig og sagde, at jeg havde fået noget på hjerte. Jeg spurgte, om han mon ville overveje at lave et program om Mercy Ships, og dét, sagde han, lød spændende”, fortæller Peter.

Om det lige var Peter Hyldgaards snak med tv-manden på flyet til USA, der gjorde udslaget, er ikke til at sige, men tankevækkende er det i hvert fald.

Tv-manden Peter Ingemann har fortalt, at besøget på Africa Mercy var hans største oplevelse nogensinde – både personligt og professionelt.
Det samme kan måske siges om Jette og Peter Hyldgaard, som blev stærkt berørt af året som frivillige på hospitalsskibet.
Vi gør bare det, som enhver ville gøre, som har oplevet det, vi oplevede i Liberia, siger Peter Hyldgaard.
Da parret, som i øvrigt mødte hinanden som helt unge på den kristne Djursland Efterskole i Fjellerup, var i Afrika, brugte de ofte friaftener og weekender på at besøge lokale børnehjem med containere med tøj, legetøj, mad og medicin.

Peter deltog bl.a. også i et renoveringsprojekt i sin fritid, hvor han sammen med nogle andre maskinmestre renoverede pumper til hovedstaden Monrovias vandværk, skilte dem ad, tog dem tilbage til skibet og satte dem i stand og installerede dem i vandværket igen. Det resulterede i, at omkring en million mennesker igen kunne få vand fra vandværket.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ægteparret fik med Mercy Ships ved selvsyn lært dén lektie, at ting ikke sker af sig selv, især ikke i et fattigt afrikansk land, og ved hjemkomsten følte de, at de bare måtte gøre noget. Det resulterede for deres vedkommende så i hjælpeprogrammet ”Medicin til børn”.