Folkekirken kan hjælpe udsatte familier

Forfatter Lisbeth Zornig kan fortælle om en barndom, der var uegnet for børn.
Forfatter Lisbeth Zornig kan fortælle om en barndom, der var uegnet for børn.

Lisbeth Zornig Andersen holder foredrag om misbrug sammen med Lotus Turell i Folkekirkens Hus.

Folkekirken har et medansvar for at hjælpe udsatte familier, mener den tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen. Hun besøger Folkekirkens Hus i Aalborg sammen med Lotus Turell den 25. oktober.

I maj 2012 fortalte Lisbeth Zornig i den rystende dokumentar på DR ”Min barndom i helvede” om en opvækst fyldt med svigt og seksuelle overgreb. Også Lotus Turell, datter af forfatteren Dan Turell, har oplevet at vokse op i et hjem med misbrug.
Når Lisbeth Zornig Andersen gæster Folkekirkens Hus vil hun give flere konkrete bud på, hvordan kirken kan hjælpe misbrugsfamilier.

Bad Jesus om hjælp

Lisbeth Zornig Andersen har fortalt, at hun i 12-års alderen indrettede et bederum i spisekammeret og skrev digte om Jesus. Hun håbede bare at få hjælp.

Den nu 48-årige forfatter, debattør og tidligere formand for Børnerådet vil sammen med Lotus Turell fortælle om, hvordan man overlever en barndom, der er uegnet for børn. Lisbeth Zornig Andersen har også fire forslag til, hvordan kirken kan hjælpe udsatte familier i retning af den overlevelse.

Dan Turells datter Lotus har for nylig fortalt om sin barndom i DR-dokumentaren ”Lotus og den fulde sandhed”.
Dan Turells datter Lotus har for nylig fortalt om sin barndom i DR-dokumentaren ”Lotus og den fulde sandhed”.
Det kan kirken gøre

For det første kan de kirkelige organisationer tilbyde anonym rådgivning og skabe et trygt rum på afstand af kommunen.
– Børn og unge går ikke på kommunen. Slet ikke dem, der som Lotus kommer fra over- eller middelklassen. De forbinder kommunen med at få lavet pas og sygesikringskort, intet andet. Derfor er der i stedet brug for hjælp fra private rådgivninger, mener hun.

For det andet kan folkekirken tilbyde cellegrupper og oplæring for nybagte forældre.

For det tredje kan folkekirkens præster være opmærksomme på behovene hos børnene ved konfirmationsforberedelsen. De unge betror nemlig somme tider præsten deres problemer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For det fjerde har folkekirkens medarbejdere også en skærpet underretningspligt, hvis de får mistanke om mistrivsel hos et barn. Og hvis de ikke lige kan finde ud af det, er der god hjælp at hente på hjemmesiden deldinbekymring.nu, fortæller Lisbeth Zornig Andersen.

Sidst, men ikke mindst, kan folkekirken på mange måder være det betydningsfulde fællesskab, som netop disse familier har brug for. Især i udkantsområderne, hvor lokale samlingssteder lukker, understreger Lisbeth Zornig.