’Kristendom er for mig ikke meninger om ditten og datten, men liv!’

Anne Wivel er uddannet maler og cand.phil. på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun mødte Svend Auken første gang i 1962 - og så igen i 2002. Foto: Stine Heilmann
Anne Wivel er uddannet maler og cand.phil. på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun mødte Svend Auken første gang i 1962 – og så igen i 2002. Foto: Stine Heilmann

– fortæller Anne Wivel, Svend Aukens kone. Udfordringen har mødt hende, og her fortæller hun om Svend, sorg, skrøbelighed og kristendom.

Svend og Anne mødte hinanden første gang i 1962 på Ryslinge Højskole. Der var fest, de var unge, og de dansede sammen. Et bånd af dyb samhørighed blev bundet den aften. Følelserne var i fuldt flor. Det hele var fuldbragt.

Men tiden var endnu ikke moden til, at det skulle være dem. Deres veje skiltes, og først i 2002, næsten 40 år efter – mødte de hinanden igen. Båndene fra deres første møde var stadig stærke. Følelserne var ikke falmet, men fulde af liv. De var glade for hinanden, og der var ikke den ting, de ikke kunne klare, bare de var sammen. I 2007 blev de gift.

Forelsket

– Da jeg mødte Svend for anden gang, var jeg midt i 50’erne og var for længst vaccineret mod alt, hvad der hed forfængelighed, fortæller Anne Wivel. Svend var en flot fyr med karisma, og han var i stand til med sit vindende væsen og sine rige talegaver at imponere folk. Men bag denne politikerfacade var der et menneske, som for mig var mere interessant, og som jeg blev forelsket i. I filmen om Svend, som er en uforbeholden kærlighedserklæring til ham fra mig, fortæller jeg visuelt om den personlighed, jeg faldt for. Hele Svends væsen, hans humor, hans temperament, hans empati og næstekærlighed ser man for fuld udfoldelse i filmen, og det er den, som brænder igennem og smitter dem, der sidder og ser på.

Fortvivlelse

Når man sidder og ser filmen SVEND smittes man af Aukens livsglæde og griner, når hans humor og hidsighed folder sig ud. Man glemmer, at han er syg. Det ser næsten ud til, at han også selv har glemt det, eller var det så svært for ham at se sandheden i øjnene, at han ligefrem fortrængte det?
– Svend kunne i starten af sit sygdomsforløb ikke mærke, at han var syg, så han fortsatte med at arbejde på samme måde, som han altid havde gjort. Når han vågnede om morgenen, var han fyldt med overskud, og efter en kop kaffe var han klar til at gribe dagen og gå ud og ændre verden, fortæller Anne Wivel. Men tag endelig ikke fejl. Det var en fortvivlelse uden lige for ham at skulle se i øjnene, at han ikke havde et langt liv foran sig. Det, der var prisværdigt og meget bevægende for mig, var at se, hvordan han tacklede det, da lægerne i 2008 fortalte ham, at kræften havde spredt sig, og tiden nu var knap. Med oprejst pande tog han imod den besked, og da han vidste, at det nu strammede til, fik han tralvt. Med en utrolig omhu og en kæmpe stor arbejdsindsats gik han i gang med at beskikke sit bo. Jeg tager virkelig hatten af for måden, han gjorde det på. Hvis jeg i morgen fik den besked, at jeg kun havde få uger tilbage at leve i, ville jeg også få travlt med at gøre mit bo op – og jeg ville helt ærligt prøve at gøre det på samme fine måde, som Svend gjorde.

Forsoning

Det er en svær besked at få, at man snart skal dø. Var der nogen eller noget, som hjalp ham i krisen?
– Det som hjalp Svend mest i krisen, var hans kristne tro. Gennem hele hans liv havde hans tro været noget, han kunne læne sig op ad, og de dage hvor han var ked af det, fandt han trøst i sin tro. Vi har mange venner, der er teologer og præster, og en snak med dem hjalp ham også meget. Han læste i sin bibel og gik i kirke hver søndag.
– Svend argumenterede ikke med teologi, når han rejste politiske debatter, men der er ingen tvivl om, at kristendommen også var en naturlig del af hans værdier og etik. Næstekærlighed betød meget for Svend, og det var rørende for mig at se, hvordan han i den sidste tid trådte i karakter og gik i gang med at forsone sig med og tilgive de mennesker, han havde haft konflikter med.

Skrøbelighed

Filmen ”Mand Falder” handler om skrøbelighed. Hvorfor har du lavet den film?
– Efter at jeg så den ultimative skrøbelighed i Svend, og efter at jeg på grund af sorg og stress selv faldt sammen efter Svends død, begyndte jeg at se livet med helt andre øjne. Jeg ser nu skrøbeligheden i alle mennesker, og jeg tænker meget over, hvor svært det er for os mennesker at acceptere den, når den rammer os. Jeg laver film for at blive klogere, og da jeg fik mulighed for at lave en film om skrøbelighed, sagde jeg ja. Filmen har fået titlen: ”Mand falder” og handler om én af mine nære venner, kunstneren Per Kirkeby, der for nylig faldt ned af en trappe og mistede sine evner til at male. Nu sidder han i rullestol, har svært ved at genkende sin kone, og når han ser sine malerier, kan han ikke huske, at det er ham, der har malet dem.
– Hver dag kæmper Per desperat for at generobre sin arbejdsevne. Hans situation er svær, for han ønsker ikke at snyde sig selv, han vil se sandheden i øjnene, men sandheden kan være barsk og ubærlig, for han kan risikere, at han aldrig kommer til at male som før.
– Skrøbelighed er og bliver et af livets eksistentielle grundvilkår, som vi må forholde os til og i bedste fald acceptere og forsone os med. Hvis vi ikke gør det, bliver vort liv utroværdigt og usandt.

Kristendom

Du siger, at du laver dokumentarfilm for at blive klogere. Blev du klogere på, hvad kristendom er, efter at du havde lavet de to film ”Ansigt til Ansigt” og ”Søren Kirkegaard”, som begge handler om kristendom?
– Jeg blev i hvert fald klar over, at kristendom, som det udtrykkes i filmen Ansigt til Ansigt, for mig ikke er meninger om ditten og datten, men liv! Et liv i tro håb og kærlighed set i lyset af Jesu liv. Fortællingerne om Jesus betyder meget for mig, det er ham jeg tror på, og de film jeg har lavet er forhåbentlig indirekte gennemsyret af de ord, han sagde, og de gerninger, han gjorde, da han gik her på jorden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blå bog:

Anne Regitze Wivel (født 18. juni 1945)
Uddannet maler og cand.phil. på Det Kongelige Danske Kunstakademi (1977)
Uddannet filminstruktør på Den Danske Filmskole 1980
Mor til instruktør Ulrik Wivel
Speciale: Dokumentarfilm
Film:
Ansigt til ansigt 1987 (kristendom)
Søren Kirkegaard 1994 (kristendom)
Svend – sandheden om Svend Auken 2011
Mand falder om Per Kirkeby 2015
Dokumentarist Anne Wivel og politikeren Svend Auken flytter sammen i 2002. De bliver gift i 2007.
Den 23. august 2008 meddeler Svend Auken, at han for anden gang har fået konstateret prostatakræft.
Trods den alvorlige sygdom ville han fortsætte sit politiske arbejde, så længe det var muligt.
Svend Auken døde ved 5-tiden om morgenen den 4. august 2009 på Bispebjerg Hospital.
Se en lang række af Anne Regitze Wivels film på www.filmstriben.dk, eller på www.filmcentralen.dk.
Filmen om Svend Auken og Per Kirkeby kan købes på:
http://shop.danishdocumentary.com