Realisme og varme i politik

Af Henri Nissen Ansvarshavende redaktør
Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Det er måske lidt tankevækkende, at Kristendemokraternes formand netop vælger at citere tidl. statsminister D.G. Monrad i indkaldelsen til landsmødet. 

For vel er det sandt, som Monrad har skrevet, at ”Kristendommen skal gennemstrømme politikken som en skjult varme”. Men samme Monrad var også kendt – med rette eller urette gennem tv-serien – for at være en urealistisk leder.
Han var én af de ansvarlige for, at vi mistede 8.000 soldater på ”Slagtebænk Dybbøl” i krigen mod preusserne i 1864. National stolthed og urealistiske idealer forhindrede de stakkels soldater i at trække sig tilbage i tide fra den håbløse kamp mod en langt bedre udrustet tysk hær.
Blot at holde fanen højt, er ikke altid vejen til sejr.

Kristendemokraterne har nu tabt fire folketingsvalg på stribe, og alligevel er det ikke just ydmyghed og selvransagelse – eller varme, – der præger KDs ledelse.
Den bruger ofte sit sidste krudt på at skælde ud på de andre partier, fordi de opfører sig så ukristeligt.
Det er nok ikke den slags varme, der fører til noget.

Det er i politik, som det er i dagligdagen. Vi opnår ikke noget godt ved at stille os op som selvretfærdige og udpege de andres fejl. For vi er alle fanget af den åndelige krig, og fjenden har gjort os blinde og krigsskadede, så vi skyder vildt omkring os og rammer hinanden.

Måske har vi på det personlige plan opdaget, at hvis vi skal hjælpe et andet menneske, så må vi gøre os selv mindre end den anden. Vi må ydmyge os. Ikke tale ned til, men op til.
Sådan er det jo også i politik. Det gælder om at blive en samarbejdspartner. En hjælper. En vejleder – i al beskedenhed. Ikke fordi vi selv er noget stort, men fordi vi forhåbentlig har lært lidt af Ham, som jo ER vejen, sandheden og livet.
Det er den varme, der er brug for i politik.

Selv om man kan have nogle forbehold overfor KD, så tager jeg nu hatten af for de trofaste og tapre landsoldater i KD.
For at redde deres land – og det er det, der driver de trofaste – har de indsamlet 12.500 underskrifter. Det er over halvdelen af de nødvendige ca. 20.000 for at kunne opstille.
Lad os hjælpe med de sidste, mens vi beder om en ny konstruktiv ånd og varme blandt alle politikere. For det er helt nødvendigt – med eller uden KD.
(Hvis man vil hjælpe KD, kan man skrive navn og mail på hjemmesiden kd.dk. Så får man et link sendt og kan straks underskrive vælgererklæringen elektronisk med Nem-ID.)