Venskab gi’r god integration i Hirtshals

s5_tværkforeningDer er både eksotisk mad, fælleskirkeligt samarbejde og gospel i ’Tværkulturel Venskabsforening’.

Tværkulturel Venskabsforening i Hirtshals er det gode eksempel på et nært samarbejde om omsorg for andre mellem kirkeretninger, kulturer og lokalsamfund.

– Nogle mødes i folkekirken, og der har eritreanerne også en migrantmenighed. Andre mødes i baptistkirkens ungdomshus om tirsdagen. Og congoleserne foretrækker at komme i pinsekirken, fortæller Ole Valsson fra venskabsforeningen i Hirtshals.
Dem, der kommer fra Eritrea, Colombia og Congo er alle kristne. Nogle af dem fra Irak og Syrien er kristne, andre er muslimer, tilføjer Ole Valsson.

Engelsk og skolefransk

Foreningen har mange forskellige arrangementer i ugens løb. Her mødes danskere og nydanskere med bopæl i Hirtshals. Der kommer også asylsøgere fra asylcenteret i Vrå.
– Vi kan som regel klare os med engelsk. Hvis vi taler dansk, tager det lang tid. Og somme tider må min kone bruge sit skolefransk, forklarer Ole Valsson.

Ole Valsson er med i den aktive tværkulturelle forening i Hirtshals.
Ole Valsson er med i den aktive tværkulturelle forening i Hirtshals.
Noget for enhver smag

Foreningen, der er tilknyttet Tværkulturelt Center i København, har som formål er at styrke fællesskabet blandt mennesker med forskellig kultur samt fremme muligheden for integration. Det sker gennem mange forskellige aktiviteter: Hver tirsdag eftermiddag er der fx lektiehjælp, eller danskerne hjælper nydanskerne med at forstå og udfylde diverse formularer, fx papirer vedr. familiesammenføring. Og et nystartet gospelkor med en dygtig korleder har medlemmer fra Eritrea.

– Vi hygger os med kaffe, spil og billard, og flygtningene reparerer brugte cykler, som vi er blevet foræret, og hvis de mangler, får de selv efterfølgende cyklen. Vi får også meget tøj. Vi har købt et par symaskiner, da nogen gerne vil sy, og det bliver helt sikkert en succes, da vi også har et par skræddere iblandt os, fortæller Ole Valsson.

Venskabsforeningen holder fællesspisning en gang om måneden, hvor alle medbringer mad til en fælles buffet. På den måde lærer man bl.a. om hinandens madtraditioner.

– Så har vi en årlig sommerafslutning og juleafslutning med særligt arrangement. Det er det store trækplaster med 100-200 deltagere. Til daglig er der 30-60 personer med til arrangementerne. De kommer fra Eritrea, Congo, Afghanistan, Sudan, Syrien, Sverige, Færøerne, Island og Danmark. Og alt drives af frivillige, slutter Ole Valsson.


Artiklen fortsætter efter annoncen: