– Hvorfor laver vi egentlig musik?

Tenth Avenue North om succes og efterfølgelse.
Tenth Avenue North om succes og efterfølgelse.

Da det ellers populære bands sidste album ikke gjorde det så godt som forventet mht. salgstal, ledte det til en refleksion over, hvorfor bandet laver musik i det hele taget.

Nu, 4 år senere, har bandet sendt et nyt album på gaden, som hedder ’Followers’.
– Da vi startede, fik vi en masse succes. De første tre albums gjorde det virkelig godt på de kristne radioer – og mange købte dem. Men vores sidste album blev ikke rigtigt bemærket, og det slog mig, og jeg tænkte: ”Er det et nederlag? Og hvis ja, hvorfor?” siger forsanger Mike Donehey til CCM Magazine og uddyber:
– Hver gang vi har succes på en eller anden måde, siger vi, at vores identitet er i Jesus, og at vi er elsket af ham. At det er det, som giver os selvtillid. Men du ved faktisk ikke, om det er på scenen du får din værdi, før mennesker stopper med at rose dig. Så vi begyndte at spørge os selv: ”Laver vi denne musik, fordi det giver succes, eller laver vi det, fordi vi tror på budskabet, og at det påvirker mennesker?”

Hvad er vigtigt?

– For to uger siden, på en messe i Michigan, kom en pige op til os og sagde: ”Jeg ville begå selvmord for seks måneder siden, men så kom jeres sang på Spotify…”.

Og det var ikke engang en radiosingle, og det gav ikke økonomisk overskud, og jeg tænkte ved mig selv: ”Hvis det ikke er succes, så…” siger Donehey; og resten af gruppen bekræfter, at det netop er disse historier, de husker og lever for, ikke salgstallene.

Sammenlign dig ikke

Donehey forklarer også, hvordan følgere og likes på sociale medier kan lede gruppen og den enkelte person i et usundt ”følger-forhold”:
– Ironisk nok med de sociale medier, så tænker vi ikke på os selv som følgere. Det er de andre, der følger os. Og vi bliver optaget af, hvor mange følgere vi kan få for at give os den værdi, som Kristus har givet os, men som vi ikke har modtaget.

– Kristus siger: ”Jeg vil give dig glæde”, men vi sammenligner os ud af glæden. Gud siger: ”Jeg vil give dig hvile, glæde og fred”, men vi åbner Instagram og tænker: ”Mit liv er vist ikke så godt som denne persons liv er”. Eller ”Hvorfor sælger vi ikke lige så meget som ham her?” Vi sammenligner os ud af glæden, siger Donehey og understreger, at vi skal tilbage til at følge Guds veje til glæde og kærlighed.
For når Gud leder, så behøver livet ikke være på en bestemt måde. For Gud har de ting, som vi har brug for.