Kristen kurder modtog flere dødstrusler i ’Junglen’

I 2014 interviewede BBC kurdiske flygtninge i Tyrkiet. Det lykkedes den kristne kurder i artiklen at undslippe til England via den netop lukkede flygtningelejr ”Junglen” i Frankrig.
I 2014 interviewede BBC kurdiske flygtninge i Tyrkiet. Det lykkedes den kristne kurder i artiklen at undslippe til England via den netop lukkede flygtningelejr ”Junglen” i Frankrig.

Mange kurdere er flygtet fra IS. Men konverterede muslimer er heller ikke i sikkerhed i europæiske flygtningelejre. Derfor prøver mange at krydse Kanalen…

– Du er kurder og kristen? Skam dig! sagde de muslimske kurdere i flygtningelejrene.

En kurdisk kirkeleder, som nu er kommet til England, har fortalt World Watch Monitor om truslerne i de berygtede flygtningelejre i Frankrig.
Kirkelederen, som ønsker at være anonym, tilbragte ni måneder i lejre uden for byerne Calais og Dunkirk. I begge lejre modtog hans dødstrusler.

Ingen frihed i Europa?

– I Calais så smuglerne mit kors og sagde: ”Du er kurder og kristen. Skam dig!”

Jeg spurgte: ”Hvorfor? Jeg er i Europa, jeg er fri. Jeg er i et frit land”. Og de sagde: ”Nej, du er ikke fri. Du er i Junglen. Junglen har kurdisk styre – forsvind fra lejren.” De sagde også til mig: ”Vi vil bede algiererne og marokkanerne om at dræbe dig.”

Kirkelederen, som har undervist i billedkunst i det irakiske Kurdistan, fik flere trusler i lejren udenfor Dunkirk – og en dag satte folk ild til hans telt.

Truet i Kurdistan

Kurderen kommer fra en from muslimsk familie. Da han var blevet kristen, blev han arresteret og slået af politiet, fordi han prædikede i gaderne. Han fik også breve, som advarede om, at han ville blive dræbt, hvis han ikke vendte tilbage til islam.

– I moskeen talte imamerne om mig og min lillebror, som også blev kristen. ”De er kafir (vantro), de skal slås ihjel”. De sagde også, at kristne er slaver af Israel og amerikanerne, fortæller kirkelederen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fem personer i hans nærmeste familie blev også kristne. Men det var svært for hans far og to brødre, som var imamer. En af brødrene støtter IS, som også har ”sovende celler” i Kurdistan.

En nat kom hans gamle far ind i soveværelset for at dræbe ham med en kniv. Men først da fire IS-mænd kom for at hente ham, valgte han at flygte. Hans mor løj og fortalte IS-folkene, at han ikke var hjemme. Og han slap væk uden at få sagt farvel til hende.

Folk var venlige

Han tog et fly til Tyrkiet. Herfra kostede det ham omkring 10.000 $ at krydse Middelhavet i bunden af en båd sammen med 56 andre. Sammen med en ven var han rejst gennem Europa fra Grækenland gennem Makedonien, Serbien og Kroatien. De gik eller rejste med bus og tog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Folk var meget venlige, og nogle græd, når de så os. Jeg græd også hele tiden, fordi jeg savnede min familie og mit land. Da vi kom til Serbien, var vi meget trætte og beskidte, vi havde ikke fået bad i lang tid.

I Østrig var der en familie, som sagde: Kom og bo i vores hus. De var meget, meget flinke. Vi fik et bad og vi talte sammen. Jeg har stadig kontakt med dem, fortæller kirkelederen.

Smuglet til England

En evangelisk kirke i Frankrig havde forsynet ham med vand, varmt tøj og betalt for ham under et kortere ophold på et hotel.

Men mordet på præsten Fr. Jacques Hamel i Nordfrankrig i juli, som blev udført af to mænd med sympati for IS, havde rystet ham. Derfor søgte han asyl i England. Hvis han får arbejdstilladelse, håber han at kunne starte en kurdisk kirke og fungere som missionær blandt kurdere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den kristne kurder siger om sin illegale ankomst til England:
”Har man andet valg? Nej. Hvad gør man så? Man er nødt til at komme til England, og man kan ikke gøre det alene. Man er nødt til at finde en person, som kan hjælpe en ind i en lastbil. Jeg ved, at det er den forkerte måde at gøre det på, men hvad kan man ellers gøre?”