Lader vi hadet herske?

Af Iben Thranholm Cand. teol. og journalist. Samfundsdebattør.
Iben Thranholm, Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I dagene efter det amerikanske præsidentvalg følte jeg håb. Efter en valgkamp, som var historisk i den forstand, at der sjældent før er set så massiv en personhetz mod kandidaterne som i år, tænkte jeg, at nu hvor kampen endelig var overstået, ville gemytterne falde til ro, og vi kunne alle se fremad i fred.

Valgkampen havde jo ikke bare skabt had de to præsidentkandidater imellem, men også i medierne. De etablerede medier hadede Trump, og de alternative hadede Hillary. Dette had forplantede sig ud til befolkningen. Ved Trumps vælgermøder var der rapporter om voldelige overfald fra hans modstandere.

På valgaftenen lavede jeg et live interview med Trump-støtter på gaden i New York. Vi blev afbrudt af vrede Hillary-vælgere, der masede sig ind mellem mig og Trump-vælgere, og som overtog interview med vrede kommentarer og konfronterede os meget aggressivt. Bar man den røde Trump kasket med sloganet “Make America Great Again” i New York, var det ikke uden fare for liv og lemmer. Alt det troede jeg var noget forbipasserede. Blot et momentant følelsesmæssigt engagement.

Her to uger efter den endelige afgørelse om, at Trump bliver USAs nye præsident, må jeg konstatere, at hadet ikke har lagt sig, men på en måde blot eskalerer dagligt. De medier, som skrev dårligt om Trump, gør det stadig. Deres nye strategi er at beskylde de alternative medier for at lyve og beskylde Trump-bevægelsen for racisme. Det får hadet hos modparten til at blusse op igen.

Samtidigt kæmper den vestlige verden med islamistiske terrorister, der hader os, fordi vi er ’vantro’. Vi hader også dem, fordi de truer os og vores værdier. Samtidigt får vi at vide i pressen, at det er nødvendigt at hade Rusland. De gør alle vestlige politikere. Hvem er der tilbage at holde af? Os selv? Nej, ikke engang. Den vestlige verden befinder sig i et kulturelt selvhad og i et had til Gud.

Verden er ved at bryde sammen i hadet mod de andre og mod sig selv. Der er mere end nogensinde brug for, at den kristne kirke forkynder den samfundsnorm, som for 2000 år siden var banebrydende og som stadig er det: Elsk din næste. Elsk din fjende.