Mennesker ofres igen …

Egon Jakobsen
KristenDemokraternes
politiske næstformand

Der står altid et menneske der, hvor de politiske beslutninger lander! Den sætning har jeg brugt før. Og jeg bruger den gerne igen – og igen.
I denne uge var den chokerende nyhed, at Dansk Folkehjælp på mindre end to dage havde modtaget omkring 5000 ansøgninger om julehjælp. Det er mere end de samlede ansøgninger sidste år. Om den formodede årsag siger Folkehjælpens generalsekretær, at dels er fattigdommen stigende i Danmark, dels har flere hørt om muligheden for at søge julehjælp, og ikke mindst slår konsekvenserne af kontanthjælpsloftet igennem for alvor.

Skal vi nu høre om kontanthjælpsmodtagere igen? Ja, det skal vi. For når børn og voksnes levevilkår forringes i en sådan grad, at de ikke længere kan få en sparsom hverdag til at hænge sammen; når de ikke har råd til et minimum af sociale relationer; når deres uddannelsesmuligheder begrænses, så det stempler dem resten af deres liv; ja, så har vi kristendemokrater pligt til at tale højt om det.
Der kan nok findes eksempler på kommuner, der har ladet en borger modtage kontanthjælp i alt for mange år. Men hele den gruppe skal vel ikke straffes for, at en kommune ikke har forsøgt med andre løsninger som uddannelse, fleksjob, skånejob eller førtidspension. Desværre har refusionsmulighederne i statskassen gjort det fristende for kommunerne at forhale de nødvendige løsninger.

Indrømmet, det er rimeligt nok at tage skeen i den anden hånd. Folk skal ikke parkeres på kontanthjælp for tid og evighed. Men brugbare jobs popper ikke op af jorden, blot fordi man tvinger hårdt ramte mennesker længere ud i tovene. At denne manøvre så på sigt bliver endnu dyrere, har tilsyneladende ingen betydning.

Børn og voksne bliver ofret nu – i overført betydning. De kommer til at betale prisen for årtiers forkerte beslutninger og for beskæftigelsesministerens principper. Det er menneskefjendsk. Og det viser, hvor nødvendigt det er at få KD ind i folketinget.
For KristenDemokraterne ser det enkelte menneske.