Ny fantasyfilm af J. K. Rowling taler for tolerance og forskellighed

Eddie Redmayne har hovedrollen som Newt Scamander. Foto: Still fra filmen.
Eddie Redmayne har hovedrollen som Newt Scamander. Foto: Still fra filmen.

J. K. Rowlings ’Fantastiske skabninger og hvor de findes’ bør kunne begejstre Harry Potter-fans.

J.K. Rowling skaber igen magi til det store lærred. Opfølgningen til Harry Potter-historierne er i kronologisk forstand en forløber, idet den foregår længe før Harry Potters tid.

Men den er fortryllende og frisk, selv med de mange computergenererede effekter, som vi efterhånden kender fra science-fiction og adventure-film om dommedag og flyvende superhelte.

’Fantastiske skabninger …og hvor de findes’ er den første af i alt fem film, og ligesom Potters film-eventyr er det et overvældende fyrværkeri af effekter, men samtidig gode karakterer og et konsekvent gennemført filmunivers, der myldrer med detaljer, der får filmen til at virke, virkelighedstro og fantastisk på samme tid.

Eddie Redmayne udfolder sin Oscar-belønnede kejtethed i rollen som Newt Scamander. En slags Hagrid, der lever for at finde fabeldyr og beskytte dem mod troldmænd og mennesker, som ikke forstår disse fantastiske væsner.

Scamander ankommer til New York i 1926. Han gemmer sine fabeldyr i en magisk kuffert, som rummer både jungler og isørkener, som dyrene kan boltre sig i. Imidlertid bliver kufferten forbyttet, i det en no-magi (ikke magisk) newyorker, Jacob Kowalski, (Dan Fogler) midt i en kaostisk situation får den med sig. Et uheld kommer sjældent alene, og snart slipper fabeldyrene løs i New Yorks gader. Herefter går den vilde jagt efter disse fabeldyr, parallelt med en helt anden eftersøgning af en mystisk mørk og ødelæggende magi, som også hærger i storbyen.
Undervejs i jagten møder Scamander Tina Goldstein (Katherine Waterston), der ser chancen for at genskabe sin karriere som auror (magisk politi).

’Fantastiske skabninger og hvor de findes’ har mange fælles elementer med Harry Potter-filmene. Det vanskelige forhold mellem mennesker og magikere (troldmænd og hekse), hvor Amerika, ligesom i Harry Potters England, er delt op mellem mennesker og magikere, der lever i parallelle verdener og ikke må giftes. Fans vil hygge sig ved genkendelsens glæde, men også de uindviede kan følge med. Det nye ved filmen er skabningerne og deres særlige egenskaber, fx et tyvagtigt næbdyr, der stjæler alt, der blinker.

David Yates er instruktør på filmen, som er et glødende forsvar for tolerance og værdien af forskellighed og fredelig sameksistens. Det gælder ikke mindst ift. Newt Scamander, der er ekstrem introvert og excentrisk, samtidig omsorgsfuld, overfor dyrene, men også andre sarte skabninger. Dette står i stærk kontrast til en gruppe af fanatiske ikke-magiske mennesker, som er opsatte på at udrydde al magi. Og til den berygtede, ondskabsfulde Gellert Grindelwald, der har hærget Europa, og som også kendes fra Harry Potter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Overfor disse ekstremer er den intetanende Kovalski, indbegrebet af venlighed og elskværdighed. Modsætninger mødes, og gnisterne flyver – både de farlige og de søde af slagsen.

Fantastiske skabninger er, efter min mening, værd at se på det store lærred. Den er filmisk vellykket, historien er rimelig interessant, og der er den rette blanding af fascinerende skønhed og sødme og hæsblæsende action, som giver god underholdning.

Fantastiske skabninger og hvor de findes
134 min. • Premiere 17. nov.


Artiklen fortsætter efter annoncen: