Vellykket film om racisme, amerikansk fodbold og tro

s15_woodlawn-forsideFilmen Woodlawn tager os tilbage til 70’ernes USA, til en amerikansk Highschool i Birmingham, Alabama.

Raceuroligheder er en del af hverdagen, ikke mindst på Woodlown Highschool hvor sorte og hvide elever for nylig er blevet blandet. Segregationen er ganske vist blevet ophævet, men atmosfæren er stadig tyk af spændinger både blandt unge og voksne.

Det gælder også på skolens fodboldhold med træner Tandy Gerelds (Nic Bishop) i spidsen. Så da Hank Erwin (spillet af Sean Astin fra Ringenes Herre) dukker op, introducerer sig selv som ”fodboldpræst” og beder om at få lov at tale til teamet, lader Tandy ham modvilligt få 5 minutter. Dette sker efter en dag med nye uroligheder og hospitalsindlæggelser som følge.

Hank er kristen og er inspireret af The Jesus Revolution – vækkelsen, som i 70’erne foregik i USA. Med hjælp fra oven og gode talegaver prædiker han frelse, kærlighed og tilgivelse i en hel time, hvorefter næsten hele fodboldholdet vælger Jesus – til trænerens store forbløffelse.
Herefter følger vi teamet, og særlig det unge sorte talent Tony Nathan, i deres kampe både udenfor og på banen.

Troen bliver en afgørende faktor, og det undertippede team fra Woodlawn kommer i mesterskabsfinalen for Highscools i Alabama. Først og fremmest takket været Tony Nathans talent. Denne legendariske kamp havde 42.000 tilskuere, som overraskende indledte kampdagen med et fælles fadervor.

Filmen er baseret på virkelige hændelser og produceret af brødrene Andrew og Jon Erwin, som er sønner af den rigtige Hank Erwin. Det største navn på rollelisten er uden tvivl Jon Voight, som spiller en lidt mindre rolle som fodboldtræneren Paul Bryant fra Albama University, der er fast besluttet på at rekruttere Tony Nathan til sit team.

Filmen lykkes godt over hele linjen. Virkelig gode skuespillerpræstationer, og scene setups, som formidler stemningerne levende og realistisk. Scenerne der handler om tro, virker meget autentiske og troværdige. Jeg kan ikke mindes at have set det lykkes bedre i andre trosbaserede film.

Selv om det er en film om raceuroligheder, bliver det aldrig voldsomt udpenslet, så det meste af familien kan roligt se med.
En film som absolut kan anbefales, med et evigt aktuelt budskab: ”Had kan ikke overvinde had, det kan kun kærlighed.” Citat Martin Luther King


Artiklen fortsætter efter annoncen:Woodlawn
DVD • 118 minutter • kr. 129,00