Kendt professor går på pension

Professor Peter V. Legarth holder afskedsforelæsning på MF den 15. december. Emnet er ”Moselov og evangelium hos Paulus”.
Professor Peter V. Legarth holder afskedsforelæsning på MF den 15. december. Emnet er ”Moselov og evangelium hos Paulus”.

Peter V. Legarth har været en drivende kraft på Menighedsfakultetet i Aarhus, men til årsskiftet stopper han som underviser og forsker i Det Nye Testamente efter 41 års ansættelse.

Peter V. Legarth er den, der på en prædikestol eller ved en andagt kan tale enklere og mere personligt om tro og tvivl end de fleste. Han er samtidig en, der lige fra begyndelsen har sat den akademiske fane højt på Menighedsfakultetet i Aarhus. Der skulle forskes, og forskningen skulle være grundig.

Professoren, der formår at kombinere det akademiske med det enkle og ligefremme, har nu valgt at gå på pension efter 41 års ansættelse. Han er blevet noget af en institution på Menighedsfakultetet, hvor han er den, der har været ansat længst. Han var også den første danske professor på stedet.

Når han fratræder med virkning fra 1. januar, er det en betydeligt teologisk kapacitet, en dedikeret kristen og en værdsat kollega, som Menighedsfakultetet siger farvel til. Hans undervisning og forskning i Det Nye Testamente har trukket spor hos de teologistuderende og i kirkelivet.

Han er kendt som en engageret og afholdt underviser, der med stor iver og glæde og med kærlighed til de studerende stiller høje krav til den akademiske faglighed hos de kommende teologer. Selv blev han cand.theol. fra Aarhus Universitet i 1975 og i 1992 teol.dr. fra Lunds universitet i Sverige.

Peter Legarth har en stor produktion af videnskabelige publikationer bag sig. Men sidste år udgav han bogen ”Efter Styrtet”, der indeholder fire meget personlige essays, hvor han lukker læseren ind i sine egne oplevelser med forskellige sygdomsforløb.
Bogen satte spot på, hvad en kritisk periode i ens liv kan betyde for ens kristne tro og gudsopfattelse, og hvordan man finder fodfæste igen.

Sidste forelæsning

Hans fratrædelse markeres på torsdag d. 15. december på Menighedsfakultetet. Kl. 14.00 med en afskedsforelæsning over emnet ”Nogle bemærkninger til Moselov og evangelium hos Paulus” – inspireret af Peter Legarths nyeste bog ”Moseloven. Det magtesløse ord fra Gud”.
Bogen handler om forholdet mellem den gamle og den nye pagt, som Peter Legarth har forsket indgående i de senere år.

Afskedsreception

Efter forelæsningen holdes der kl. 15.00 til 16.30 afskedsreception, hvor alle er meget velkomne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peter Legarth har som en særlig afskedsgave til Menighedsfakultetets venner skrevet syv andagter til brug i advent og jul.

Han har ved siden af sit arbejde på Menighedsfakultetet gennem årene været engageret i Christianskirken i Aarhus og i missionsarbejde i udlandet via bestyrelsesarbejde for Sudanmissionen og i de senere år for Dansk Armeniermission.

Peter Legarth har siden 1972 været gift med Ruth, med hvem han har tre voksne børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen: