Online abortmodstand bliver ulovlig

I fremtiden vil man kunne anmelde hjemmesider, der foreslår alternativer til abortindgreb.

Frankrig er i færd med at vedtage en lov, der gør det lige så kriminelt at have en anti-abort hjemmeside som det er at blokere døren til en abortklinik.

Den nye forbrydelse kaldes ”online abort-obstruktion”. Den vil ikke indebære et direkte forbud mod hjemmesiderne, da det ville stride mod ytringsfriheden. Men loven vil blive formuleret så bredt, at abort-aktivister vil kunne politianmelde hjemmesider, der anbefaler alternativer til svangerskabsafbrydelse eller taler om de mulige psykiske konsekvenser af abort.
Underhuset i det franske parlament (National assembly) og Senatet har taget de første skridt mod indførelsen af den nye lov, som ventes vedtaget i februar.

En menneskeret

Abort har været tilladt i Frankrig siden 1975. For to år siden fastslog underhuset næsten enstemmigt, at abort er en fundamental rettighed for kvinder.
Frankrig tillader dog kun abort i de første 12 uger af svangerskabet. Herefter skal to læger godkende indgrebet, og det sker kun, hvis der er alvorlig fare for skade på den gravide eller barnet.
Officielle statistikker viser, at der bliver foretaget omkring 14 aborter per 1000 kvinder i Frankrig. Men tallene viser ikke, hvor mange kvinder, der efter den 12. uge får foretaget en abort i Spanien eller Nederlandene.

Kirken protesterer

Frankrigs katolske kirke har fordømt den nye lov i et åbent brev til præsident Francois Hollande.
Ærkebiskop Georges Pontier har sagt, at loven kan skabe ”alvorlig præcedens, når det gælder at begrænse ytringsfriheden på internettet, og det er en begrænsning, der er så meget mere alvorlig, fordi den begrænser samvittighedsfriheden. Det forekommer mig at være et meget alvorligt angreb på demokratiske principper”.

’Hjemmesider vildleder’

Men regeringens minister for kvinders og familiers rettigheder, Laurence Rossignol, afviser kirkens protest:
– Ytringsfrihed er ikke retten til at lyve. Disse internetsider spreder falske påstande. Deres rådgivere er ikke professionelle, men i virkeligheden abortmodstandere, som gemmer sig bag den anonymitet, som hotlinjerne giver dem, siger hun.

Den nye lov vil være en udvidelse af en lov fra 1993, som forbyder abortmodstandere at hindre andre adgang til abortklinikker. Den nye lov vil have en strafferamme på op til to års fængsel og bøder på op til 30.000 Euro.
Siden den nuværende regering kom til magten, har den sløjfet en regel om, at en kvinde skal være ”i nød” for at få adgang til abort. Regeringen har også ophævet kravet om en uges betænkningstid mellem ansøgningen og abortindgrebet, der beskrives som en ”rutine-behandling”. Nu advarer regeringen også direkte mod de hjemmesider, der taler om moderskab og ”såkaldte psykologiske skader” af abortindgrebet.

Svag abortmodstand

Abortmodstandere i Frankrig plejede indtil begyndelsen af 1990’erne at protestere med sit-ins foran abortklinikkerne. Men det sluttede med abortloven af 1993.
Modstanderne samler stadig titusinder til March for Life, der har været holdt i Paris siden 2005.
Trods regeringens holdning er adgangen til abort i Frankrig ikke let for alle – der er nemlig mangel på både abortklinikker og læger i mange franske provinsbyer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: