Saudi-Arabien går over til kristen kalender i 2017

Hijri-kalenderen for år 1438 startede i oktober 2016, og månen afgør stadig datoen for muslimske fester. Men nu går saudierne ind i år 2017 e.Kr.

Af administrative årsager skal månekalenderen nu erstattes af den gregorianske kalender.

Saudi-Arabien har ændret sin officielle kalender, så det islamiske kongedømme nu kører efter en kalender, der starter med Kristi fødsel.

Saudi-Arabien har brugt den islamiske Hijri-kalender siden kongerigets grundlæggelse i 1932. Hijri-kalenderen er baseret på månen og har år 622 e.Kr. som sit første år, fordi profeten Muhammed dette år foretog sin pilgrimsrejse fra Mekka til Medina. Den islamiske kalender er baseret på månens faser, og en ny måned starter, når man første gang ser nymånen.

11 dage uden løn

Månekalenderen har 12 måneder, men hvert år er på 354 eller 355 dage, dvs. 11 dage kortere end et år ifølge den gregorianske kalender.
Saudi-Arabien har valgt at bruge den vestlige gregorianske kalender, der starter med Kristi fødsel, af administrative grunde, fx. for bedre at kunne udbetale lønninger. Desværre får de offentligt ansatte dog ikke løn for de ekstra 11 arbejdsdage om året.
Datoerne for de muslimske helligdage vil dog fortsat følge Hijri-kalenderen ligesom i resten af verden.

Kristne forfølges

Kristne i Saudi-Arabien må stadig ikke praktisere deres tro i landet, der er nummer 14 på Åbne Døres liste over de lande, hvor troen koster mest.
De fleste kristne i Saudi-Arabien er udlændinge eller migranter, som har fundet midlertidigt arbejde i landet. De kommer typisk fra Indien, Fillippinerne og Afrika.
En mindre gruppe saudi-arabiske kristne er konvertitter med muslimsk baggrund. De oplever endnu større undertrykkelse end de udenlandske kristne og må udleve deres tro i dybeste hemmelighed. Saudi-Arabien har officielt ingen kirker.

Modstand i ’Islams fødeland’

Ifølge The Economist er mange af præsterne i ”Islams fødeland” utilfredse med at have mistet kontrollen med kalenderen.
– Vogtere af Wahhabismen, som ønsker at efterfølge alt, hvad Muhammed har gjort, spørger, om de nu skal tvinges til at følge Jesus. De lærde kalder tiden før islam for ”uvidenhedens tidsalder” og fordømmer alle overtrædere af reglerne i forhold til den gamle kalender, skriver The Economist.
Ændringen til den gregorianske kalender blev annonceret i april, hvor den blev beskrevet som ”Vision 2030” i stedet for ”Vision 1451” som de islamiske lærde ville have ønsket. Loven blev vedtaget i oktober.
”Fremover vil de køre staten ifølge den tidsregning, der er baseret på Jesu Kristi fødsel, ikke på profeten Muhammeds religiøse mission”, skriver The Economist.
Avisen tilføjer, at andre lande stadig bruger ”ikke-kristne” kalendere: I Iran har man nu år 1395, i Kurdistan er det år 2628 og i Israel er det år 5776. I Thailand har man år 2559 – og i Japan er det år 28 – af Heisai-æraen.