Blå Kors: ”Vores alkoholkultur er skyld i en milliard-regning til kommunerne”

Alkoholmisbrug har en tsunami af følgevirkninger for familien, påpeger Blå Kors. Print fra filmen ’Børn skal være børn’.

Danskernes store alkoholforbrug koster dyrt både for samfundet og familierne, viser ny rapport.

Hvis kommunerne skal spare nogle af de 3,2 mia. kroner, som de bruger på grund af borgeres overforbrug af alkohol, så skal vi ændre vores forhold til alkohol generelt, mener Blå Kors.

Sundhedsstyrelsen har netop udsendt rapporten ”Kommunale omkostninger forbundet med alkoholoverforbrug, nr. 3 – 2016”. Den viser, at kommunerne tilsammen bruger 3,2 mia. kroner dels på de borgere, som har et overforbrug af alkohol, dels på deres familier. Det svarer til, at en kommune med 50.000 indbyggere bruger 28 mio. kroner.

Syg alkoholkultur

Psykolog Helle Kjær, som har været leder af Blå Kors Behandlingscenter i Taastrup i ti år, mener, at kommunerne kun kan nedbringe udgifterne, hvis danskerne ændrer deres forhold til alkohol generelt.

”I Danmark har vi en alkoholkultur, hvor vi drikker ved enhver lejlighed, og vi drikker meget. Vi ligger i top i Europa for begge køn og alle aldersgrupper ift. alkoholforbrug. Den almindelige dansker drikker store mængder alkohol på næsten daglig basis. En mand skal drikke virkelig meget og i rigtigt lang tid, før det er ’for galt,’ og han selv eller hans familie synes, at nu skal han ændre adfærd eller have hjælp,” siger Helle Kjær.

Tsunami af følgevirkninger

Sundhedsstyrelsen påpeger, at det betaler sig med en tidlig indsats. Men kun ca. 14.000 alkoholafhængige er i behandling på behandlingscentrene, mens man anslår, at ca. 147.000 danskere er afhængige af alkohol.

Men et menneskes afhængighed koster på flere måder.
”Der følger jo en tsunami af skader med, når et menneske ender i alkoholafhængighed: Fx har både den afhængige og partneren ofte flere sygedage, børnene har svært ved at følge med i skolen, og når de bliver større får mange børn af alkoholmisbrugere psykiske problemer og derfor også svært ved at gennemføre en uddannelse eller fastholde et job,” siger Helle Kjær.
Dette understreges i rapporten fra Sundhedsstyrelsen.

Nu opfordrer Blå Kors politikerne til at lave en national handlingsplan for nedbringelse af danskernes forbrug af alkohol.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ligesom i Norge og Irland kunne Danamrk indføre højere priser på alkohol, vanskeligere tilgængelighed og forbud mod alkoholreklamer. Det er jo helt skævt, at man må reklamere for et stof, der er så sundhedsskadeligt som alkohol, siger generalsekretær i Blå Kors Danmark Christian Bjerre.