Støt de alkoholfrie tilbud til misbrugere

Jens-Henrik Kirk mener, at afgørelsen fra Ankestyrelsen modarbejder de mennesker som kæmper for at komme ud af alkoholmisbrug.

Jens-Henrik Kirk
Konservativ folketingskandidat og byrådskandidat
Digtervænget 157
9550 Mariager

Ifølge Blå Kors er ca. 140.000 danskere afhængige af alkohol og kan ikke stoppe deres forbrug uden behandling.

Flere af disse når så langt ud, at den eneste løsning er frivilligt at modtage behandling på et rehabiliteringscenter som f.eks. Blå Kors. At redde disse misbrugere fra alkohol, er en mulighed for at redde deres liv, og give dem en ny værdig start på tilværelsen igen. Blå Kors Center Sydjylland er et hjem for psykisk syge ikke-aktive misbrugere. Behandlingen tilbydes i et rusfrit miljø, hvor man er sikker på ikke at blive udsat for andre beboeres misbrug eller salg af stoffer.

I går kunne jeg så læse på DR at Blå Kors i Vorbasse ikke længere må kræve, at beboerne holder sig alkoholfri på deres værelser. Det har Ankestyrelsen afgjort. Et alkoholforbud krænker beboernes rettigheder, hedder det.

Det er helt ude i hegnet med en sådan afgørelse fra Ankestyrelsen. Det er urimeligt, at vi som samfund ikke værner om alkoholfrie miljøer og sikrer at udsatte kan få lov til at leve i et miljø, uden at blive fristet over evne af en grøn flaske Tuborg. En flaske som måske kan blive endestationen på deres liv.

Danmark har et massivt overforbrug af alkohol. Det er ikke godt nok, når 122.000 børn og unge lever i familier med alkoholproblemer.

Når så næsten halvdelen af familierne samtidig har alkoholproblemer, der går tilbage til bedsteforældrene, viser det, at der er behov for at gøre noget ved en tung social arv.

Afgørelsen fra Ankestyrelsen går i den helt forkerte retning. De skriver at ”vi vurderer, at borgerne ikke kan samtykke til det anførte om rygning og rusmidler med henvisning til §11 lov om røgfrie miljøer og grundlovens § 72, hvor man selv må bestemme i egen bolig”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Naturligvis skal borgerne have lov til at bestemme selv. Men vælger man at lade sig frivilligt behandle på et bosted for at komme i sikker havn, skal systemet ikke modarbejde denne ret. Det er helt afgørende, at vi hjælper mennesker, som sidder i en fastlåst situation og har brug for totalt anderledes miljøer end det, de kommer fra, for at få en ny start.

Jeg synes det er bedrøvende, pinligt og skadeligt at ankestyrelsen på denne måde vil modarbejde menneskers lyst til at komme ud af et misbrug. Jeg håber, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sammen med regeringen hurtigst muligt vil sikre frivillige alkoholfrie og stoffrie miljøer. Det fortjener danskerne.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: