Trump inviterer Netanyahu til USA

  Allerede dagen efter sin indsættelse tog USAs nye præsident kontakt med Israels statsminister for at invitere ham på besøg i næste måned, skriver Jerusalem Post.

Ifølge Det Hvide Hus diskuterede Trump og Netanyahu, hvordan de kan styrke de bilaterale relationer mellem de to lande samt øge sikkerhed og stabilitet i Mellemøsten. Trump understregede vigtigheden af USAs militære-, efterretnings- og sikkerhedsmæssige samarbejde med Israel.
De to ledere diskuterede også Irans position i regionen og trusler fra islamistiske terrororganisationer som IS.

Vil flytte ambassaden
Trump har tidligere sendt klare signaler om, at han ønsker at flytte den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem. Dette valgløfte har stor symbolsk betydning for både israelere og palæstinensre, der begge ser den hellige by som deres retmæssige hovedstad.
Præsident Trump ville ifølge New York Times ikke kommentere, om dette var et tema i den under 30 minutter lange telefonsamtale med Netanyahu.
Palæstinenske og arabiske ledere forbereder sig også på store ændringer i Washington. Sidste søndag mødtes den palæstinensiske præsident M. Abbas med Jordans kong Abdullah II, og de udtalte, at de er imod en flytning af den amerikanske ambassade.

Tostatsløsningen
USA har længe set en tostatsløsning som eneste løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina. Men ifølge NY Times har David Friedman, som Trump har nomineret som ambassadør i Israel, nu stillet spørgsmål ved denne opfattelse.
Trump har også sagt, at israelerne skal have lov til at fortsætte med at bygge bosættelser på Vestbredden. Det er i strid med en FN-resolution fra december.
I samtalen med Netanyahu understregede Trump, at fred mellem Israel og palæstinenserne kun kan forhandles direkte mellem de to parter. Samtidig vil USA arbejde tæt sammen med Israel for at nå dette mål, hedder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.
Præsident Trump har sagt, at han ønsker sin svigersøn, jødiske Jared Kushner, der blev taget i ed søndag som Trumps seniorrådgiver, til at lede dette arbejde.