Tv-vært skoser dansk gavmildhed

– Vi lukker døren for sølle 500 mennesker og brænder millioner af på fyrværkeri, siger Paula Larrain.

Paula Larrain langer i en klumme ud mod danskernes manglede gavmildhed og hjælpsomhed – set i lyset af fx. irakernes store hjælpsomhed.

– Er vi, der har det bedst og lever tryggest også dem, der er ved at opbygge størst mistillid til fremmede? Og er det netop trygheden og velstanden, der gør det ved os? Er vi slet ikke så gode, som vi går og bilder os ind?

Ordene er Paula Larrains – kendt tv-journalist og tidligere nyhedsvært på TV-avisen – og hun skriver dem i en klumme på den politiske nyhedsportal Altinget.dk, hvor hun går i rette med dét, som hun mener er danskernes manglende generøsitet og hjælpsomhed overfor fremmede – set i lyset af langt fattigere og truede befolkningers velvillighed og omsorg for andre.

Baggrunden er den seneste rapport fra Charities Aid Foun-dation (CAF), der hvert år tager temperaturen på generøsiteten og hjælpsomheden i 140 lande verden over – i det såkaldte World Giving Index.

Den knapt 50 sider lange rapport konkluderer for det første, at verdens befolkninger som helhed er blevet mere generøse og hjælpsomme.
”For første gang har mere end halvdelen af de undersøgte sagt, at de har hjulpet et fremmed menneske. Et vidnesbyrd om den forsømte menneskelige trang til at hjælpe andre i nød”, hedder det i rapporten.

Alt synes under pres igen

Men rapporten konkluderer også, at befolkningerne i lande, der er ramt af krig eller fattigdom, har tendens til at være mere tjenestevillige og generøse mod andre. Og det er hér, at Paula Larrain sætter fingeren ned. Og hun skriver bl.a. i klummen:

”Efter Anden Verdenskrig var humanismen i Europa stor. Verden havde set sig selv i spejlet efter folkedrab, systematiske bombetogter mod civile, stadig med levende skyld over den nok mest idiotiske krig af alle, Første Verdenskrig. I 1945 havde folk fået nok. FN blev født, vi fik universelle menneskerettigheder, flygtninges ret til asyl blev grundfæstet.

I Nordeuropa gik vi endnu videre. Under samme stemning og med øget velstand besluttede man kollektivt at hjælpe dem i samfundet, der havde det sværest. Vi opbyggede velfærdsstater og satte hjælpen i system.


Artiklen fortsætter efter annoncen:70 år efter synes alt under pres igen. Politikere vil have aflyst internationale konventioner, den danske regering afviser FN’s bøn om at give husly til 500 virkeligt trængende flygtninge, og sociale medier flyder over med skænderier og ublu kynisme.

Er det, hvad der omvendt sker, når mennesket har sit på det tørre?”
Paula Larrains klumme hedder ”Irakeren er mere rar end danskeren” – sikkert nok en både debatskabende og provokerende overskrift, men Larrain sætter bare tallene fra Charities Aid Foundation lidt på spidsen, for ifølge CAF-rapporten er irakerne faktisk de af 140 målte nationer, der er mest hjælpsomme mod fremmede. Et land i stor konflikt, men med hjælpsomhed mod næsten.

Myanmar topper

Et land som Myanmar (også kendt som Burma) topper den samlede liste for andet år i træk. Og har samtidig den klart højeste score, når det gælder om at donere penge. Her svarer 91 procent, at de har doneret penge til velgørenhed i den seneste måned, men fx det tilsvarende tal for Danmark er 60 procent.


Artiklen fortsætter efter annoncen:CAF-rapporten bygger på tre spørgsmål, som et udsnit af befolkningen i 140 lande er blevet stillet: 1) Har du givet penge til gode formål? 2) Har du hjulpet en fremmed? 3) Har du arbejdet frivilligt?

USA har samlet set den næstbedste score (de tre kategorier lagt sammen) efter Myanmar, og England er det bedst placerede europæiske land på en 8. plads. Danmark sniger sig samlet set akkurat ind på en 20. plads, overgået af lande som Sri Lanka, Indonesien, Usbekistan, Kenya, Turkmenistan og Kuwait.

På spørgsmålet, om man har hjulpet en fremmed, indtager Irak førstepladsen, og CAF-rapporten konkluderer, at de senere års konflikter i landet har bidraget til en større hjælpsomhed.

Og i Paula Larrains kommentar:
”Irak ligger øverst med 81 procent, der svarer bekræftende på, at de har hjulpet en fremmed inden for den seneste måned. Og Libyen følger lige efter med 79 procent, herefter Kuwait med 78 procent. Det eneste vestlige land på top 10 er USA, der er nummer ni – lige før Saudi Arabien”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Afrika er kommet bedre med, viser rapporten, med en tre procents forbedring i den samlede score i forhold til de foregående fem år, hvorimod Kina, Rusland og hele Østeuropa ligger i bund.

Paula Larrains klumme, der selvfølgelig skal tages for dét, den er – en kommentar – slutter med denne opsang til danskerne:

”Vi ved godt, at der ligger flygtningebørn i lejre lige nu og fryser halvt ihjel. Alligevel er protesterne få, når vores folketing nægter at tage sølle 500 mennesker ind og give dem husly. Man fortsætter livet som altid. Lukker døren for fremmede med ordlyden: ”Det har vi altså ikke lige overskud til”. Og brænder millioner af på fyrværkeri, som man plejer”.