Ateist studerede historien om Jesus – og mødte ham

Først i 1980’erne studerede journalisten Lee Strobel alt om kristendommen. Han ville nemlig underminere sin hustrus nye tro…

Ateisten Lee Strobel interviewede bibelforskere, læger og psykologer. Han læste historie, filosofi og apologetik og studerede arkæologi, oldtidens litteratur – og især Bibelen.

Resultatet af studierne blev bestselleren ’The Case for Christ.’ Her skriver Strobel i introduktionen ”Vi kan ikke få absolutte beviser for noget som helst her i livet”. Men Lee Strobel blev overbevist om, at kristendommens påstande om Jesus er sandheden.
Nu er ’The Case for Christ’ blevet filmatiseret og har release på det kristne filmstudio Pure Flix Entertainment i USA den 7. april.

En kærlighedshistorie

I modsætning til bogen er filmen ikke en dokumentar om troens fakta – men snarere en stærk personlig beretning med en kærlighedshistorie, skriver Religion News Service (RNS).
Filmen handler om undersøgelsesprocessen, som havde stor betydning for Lee Strobels forhold til hustruen og andre familiemedlemmer. Under arbejdet med ”Kristus-sagen” kom ateisten selv til tro, og han er nu pastor i Woodlands Church i Texas og professor på Houston Baptist University.
– Der er både hovede og hjerte. Jeg tror, det er selve magien ved denne film. Den handler ikke bare om hovedet og beviserne, den handler om hjertet. Det er en personlig historie, der involverer personlige relationer, forklarer Lee Strobel, der måtte bøje knæ for Jesus efter to års studier.

Filmen om Lee Strobels vej fra ateist til kristen fortæller den personlige vinkel – også om forholdet til hustruen Leslie, hvis tro han ville modbevise.
Bøger om trosforsvar

Strobel har i et interview med RNS fortalt om sine undersøgelser, der har ført til udgivelsen af en serie bøger om apologetik, dvs. forsvar for troen.

Hvordan har din uddannelse og erfaring som journalist forberedt dig til at undersøge kristendommens påstande?
– Det passer fint sammen. Kristendommen er speciel blandt religionerne: den udfordrer nemlig til undersøgelse. Apostlen Paulus sagde: Hvis det ikke er sandt, er du i din fulde ret til at forlade troen. Man kan undersøge kristendommens historiske udsagn – om at Jesus har levet, at han døde, at han vendte tilbage til livet – præcis som man ville undersøge andre historiske forhold.
Jeg ved også, at min jura-baggrund – jeg har en Mastergrad i jura fra Yale universitetet – sammen med min journalistiske baggrund har hjulpet mig til at undersøge disse spørgsmål.

Opstandelsen var nøglen

Var der en enkelt del af bevismaterialet, som især overbeviste dig undervejs i undersøgelsen?
– Sagen var faktisk kumulativ, den voksede hele tiden. Der gik to år med undersøgelser omkring opstandelsen – de mindste detaljer omkring de historiske dokumenter, arkæologien, oldtidshistorien – og så forsøget på at finde ud af, om dette er troværdigt.
Det var en slags rejse, hvor hvert eneste bevis bare tilføjede nyt til sagen. Hvis der var noget særligt, var det opstandelsen. Den var nøglen.

Rystende ærlig

Hvordan har det været at se undersøgelsen på film, altså ikke som dokumentar, men som drama?
– Det er vanskeligt på nogle måder, fordi det er en meget ærlig film… Den fortæller beretningen om en selvoptaget ateist, som lever et meget umoralsk liv med druk og banden og sværgen. Det er ubehageligt at se den side af mig selv fremstillet på film. Men fordi det i sidste instans handler om forløsning og håb og tilgivelse og nåde, er det det hele værd.
Det var svært at se nogle af scenerne fra mit tidlige liv, men alt i alt tror jeg, det er vigtigt, at filmen er åben og ærlig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvor meget af filmen er en sandfærdig beretning, og hvor meget skyldes kunstneriske friheder?
– Nogle scener er taget ordret fra vores ægteskab. Der er et skænderi i filmen, som bare sender kuldegysninger ned ad ryggen på mig, fordi jeg husker, hvilket kæmpefjols jeg var der i den situation.
For at kunne fortælle beretningen, som foregår over to år, har de været nødt til at forandre rækkefølgen og bruge nogle ”sammensatte personer” for at kunne fortælle det hele på 90 minutter.
Så ind imellem er der nogle afvigelser fra, hvad der egentlig skete, men det hele er baseret på en sand historie, og jeg synes, at resultatet er blevet meget overbevisende.

Har du selv lavet fakta-tjek på manuskriptet?
– Jeg har hele tiden sagt: ”Vent lige lidt, hvilket ord brugte vi dengang?” Filmen foregår i 1980, så vi måtte ligesom huske tilbage for at mindes, hvordan livet var dengang. Og vi var selvfølgelig alle klædt i helt forfærdeligt tøj!
Nogle af de største forskere som Dr. William Lane Craig og Dr. Gary Habermas bliver spillet af skuespillere i filmen. De må have haft det sjovt. De her tørre akademikere ville vide, hvem der skulle spille dem. De ville også sikre sig, at manusskriptet var præcist og så videre – og det forstår man jo godt!

Det vigtigste holdepunkt

Der har været en del diskussion om, hvor meget folk stoler på medierne, og hvordan kristne bliver fremstillet. Har noget ændret sig siden 80’erne – og ville du komme til samme konklusion i dag, hvis du gentog undersøgelsen?
– Jeg tror, at beviset for den kristne tro er tydeligt og uimodståeligt. Jeg fandt det overbevisende, så det tror jeg ikke har ændret sig.
Medierne har ændret sig. Kristendommen – eller kulturen har ændret sig. Folk er mere ligeglade med troen end før i tiden. Der er mere fjendtlighed overfor troen end før, og derfor er der flere konflikter.
Men jeg tror, at folk søger et fast holdepunkt. De leder efter noget, som går ud over den foranderlige kultur og har et fast og sikkert fundament. Det finder jeg i kristendommen. Jeg tror, den bliver stadig mere relevant. De historiske fakta om Jesu liv og undervisning og hans død og opstandelse er vigtigere idag end nogensinde før, slutter Lee Strobel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen ’The Case for Christ’ hedder på dansk ’Research om Jesus’ (Credo). Den er nu udsolgt fra forlaget.