Tove Videbæk besøger igen Nicaraguas børn

Tove Videbæk står her sammen med glade børn i den lokale kirkes skole i hovedstaden Managua i 2013.

En gruppe danskere fra Midt- og Vestjylland vil oprette en landbrugsskole for børnehjemmet, fortæller Tove Videbæk, som i vinterferien besøger ’Børnenes Liv’ i Nicaragua.

En dansk delegation vil nu oprette en landbrugsskole for børn i Nicaragua.

Det tidligere folketingsmedlem for KD og nuværende byrådsmedlem i Ikast-Brande, Tove Videbæk, der er formand for ”Børnenes Liv”, skal sammen med en mindre delegation af midt- og vestjyder besøge gadebørnsprojektet i Nicaragua.
Delegationen består af en erfaren landbrugslærer fra Agroskolen i Hammerum, en tidligere praktiserende læge i Brande, Allan Vinge (som er næstformand i Børnenes Liv) samt en ung kultur-sociolog, som skal skrive en opgave til universitetet i Århus om projektet.

Landbrugsskole for børn

Børnenes Livs projekt startede i 2012, og Tove Videbæk har besøgt børnene hvert år siden. Denne gang vil den danske delegation forberede etableringen af en landbrugsskole for børnene.
En landbrugsskole vil nemlig give børnene nogle praktiske kundskaber, så de kan forsørge sig selv og deres eventuelle familie, når de ikke længere skal være i projektet.

Nicaragua er et meget frugtbart land, og klimaet tillader, at der kan høstes 3 gange om året. Men på grund af vulkaner, orkaner og andre naturkatastrofer samt borgerkrige er Nicaragua nu det fattigste land i Mellem-Amerika, og megen jord ligger brak.
– Børnehjemmet og skolen har en del jord, som de dyrker forskellige afgrøder på, men de får alt for lidt ud af det. Dette skal vores dygtige landbrugslærer hjælpe dem med at gøre bedre. Og det gælder vedr. alt det landbrugs-faglige, som han er ekspert i, forklarer Tove Videbæk.

I 2016 medbragte Tove Videbæk en gave fra LEGO-koncernen på 20 kg LEGO til de tidligere gadebørn i Nicaragua.
Årligt besøg fra Hammerum

Tanken er, at børnehjemmet hvert år skal have besøg af en landbrugslærer og en gruppe sidste-års elever fra Agroskolen i Hammerum. Danskerne skal hjælpe til med både faglige råd og hårdt arbejde, således at man hjælper børnene og de unge til at få de bedst mulige kompetencer på området.

– Vi håber naturligvis også, at der med tiden kan være måske pensionerede landmænd eller unge landmænd, som kan se en opgave eller udfordring i at tage til Nicaragua og gå sammen med disse forhenværende gadebørn.
De danske landmænd kan lære dem noget om landbrug samtidig med, at de viser, at der er nogen, der godt vil hjælpe dem, selv om de ”bare” er tidligere gadebørn og dermed har en meget lav status i Nicaragua, fortæller Tove Videbæk.

Måtte bare gøre noget

Før børnene kom på børnehjemmet og i skolen, så Tove og hendes mand, Mogens Videbæk, at de gik på gaden og spiste rester af burgere og pizzaer, som bilister smed ud til dem. Nogle børn slikkede på tomme pizzabakker, fordi det dog smagte af mad. Men værst var det for danskerne at se børnene sniffe lim, som ødelægger deres hjerne lidt efter lidt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tove og Mogens Videbæk så også deres ”sovesteder”, som for nogle var et stykke sort plastik til at dække sig med i en grøft, eller for andre en hængekøje i et træ midt i byen. Det ramte dem lige midt i hjertet, så de bare måtte gøre noget!

Hjælp gennem lokal kirke

Børnenes Liv samarbejder med en stor lokal kirke i hovedstaden Managua. Der findes flere skoler, børnehjem og daglige mad-uddelingssteder til gadebørn rundt om i Nicaragua.
Tove og Mogens Videbæk har besøgt samarbejdspartneren adskillige gange og er helt trygge ved deres kompetencer og omsorg for børnene. Derfor vil de gerne være med til yderligere at udbygge projektet og give gadebørnene endnu bedre chancer for at få et så ”normalt” liv som muligt med arbejde, videre uddannelse eller egen virksomhed eller farm, når de forlader børnehjemmet og skolen.

Mødes med ministre og landbrugs-universitet

Det er for at forberede denne næste fase i arbejdet, at delegationen drager af sted d. 13. februar.
I løbet af ugen skal danskerne bl.a. have møder med det nicaraguanske landbrugs-universitet, statens tekniske landbrugsfaglige skole, en fagforening for landarbejdere, sociale myndigheder, ministre og forskellige humanitære organisationer, som har forstand på gadebørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Delegationen får en travl uge, som forhåbentlig munder ud, at der starter en rigtig landbrugsskole efter dansk model for disse børn og unge, som ellers ikke ville have nogen fremtid, slutter Tove Videbæk.
Der er 150.000 gadebørn i Nicaragua.