Advokat truet i kinesisk fængsel: ’Din eneste rettighed er at adlyde’

Hvordan kan advokater undergrave statsmagten ved at behandle sager i overensstemmelse med loven, spørger China Aid på plakaten med billeder af tre fængslede advokater.

En menneskerettighedsadvokat i Kina har fortalt organisationen China Aid om den tortur, den kinesiske regering har udsat ham for i forsøget på at få ham til at erklære sig skyldig.

China Aid, som kæmper mod forfølgelse af kristne i Kina, oplyser, at Xie Yang har været fængslet siden juli 2015. Som forsvarer af menneskerettighederne blev han set som en trussel af regeringen.

I et brev til China Aid skrev Xie Yang: ”Jeg ønsker at erklære, at jeg er helt uskyldig. Jeg har lidt under alle typer af alvorlige overgreb og tortur, siden jeg blev arresteret den 11. juli 2015. Alligevel har jeg aldrig erklæret mig skyldig, for jeg er ikke skyldig.

Hvis jeg nogensinde skulle erklære mig skyldig, enten skriftligt eller i en lydoptagelse, vil det afgjort ikke være sket med min gode vilje. Det ville enten skyldes fortsat tortur eller for at få en chance for at blive løsladt mod kaution og genforenet med min familie.”
Xie Yang fortæller om tortur i form af slag, mangel på vand, kvælning og trusler mod familien. Kina benægter alle anklagerne.

Ny kulturkamp rammer også børnebøger

Ifølge avisen The Guardian er Kina også på vej til at forbyde trykning af en række vestlige børnebøger, bl.a. Peter Plys, for at hindre indflydelsen fra ”vestlig ideologi”.

Den nye kulturkamp er blevet forstærket under Xi Jinping, som har svoret at indføre det, han kalder ”Den kinesiske drøm”. Det indebærer blandt andet, at Kinas universiteter skal været højborge for det kommunistiske parti, og uddannelsesminister Yuan Guiren har advaret om, at ”fjendtlige kræfter” prøver at infiltrere hjerter og sind på landets universiteter.

Xie Yang fortæller ifølge The Guardian, at han under forhøret blev lænket til en metalstol og beordret til at fortælle, hvorfor han var blevet en ”del af et illegalt antikommunistisk netværk”. På andendagen blev han flyttet til et hemmeligt fængsel og fik denne besked: ”Din eneste rettighed er at adlyde”. På tredjedagen startede volden.

– Vi vil torturere dig til døde som en myre, advarede en forhørsleder under et marathon af spørgsmål og slag, som skulle få Xie Yang til at bekende de forbrydelser, han nægter at have begået.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg vil pine dig, til du bliver vanvittig, pralede en anden betjent. Du skal ikke forestille dig, at du vil være i stand til at gå ud herfra og fortsætte som advokat. Du bliver krøbling.”