Kina: Masseudvisning af kristne missionærer fra Sydkorea

Kina har udvist mellem 30 og 70 missionærer fra Jilin-provinsen. Der er ifølge flere rapporter tale om en ”uhørt” fordrivelse.

”De kinesiske myndigheder gennemsøgte missionærernes hjem, nævnte et problem med deres visa og beordrede dem til at rejse”, sagde en præst og menneskeretsaktivist til AFP.

De fleste af missionærerne var på turist- eller studentervisum. Pastor Kim Hee-Tae fortalte AFP, at 20 procent af de udviste sydkoreanere arbejdede med at hjælpe nordkoreanske flygtninge. Af disse flygtninge var 40 allerede blevet sendt tilbage over grænsen.
– Missionærerne har holdt lav profil, siger en anonym kilde til The Financial Times. “Tidligere fik de fleste missionærer en frist på en måned, før de skulle forlade landet, fordi deres aktiviteter i Kina ikke skadede landet. Men denne gang var det anderledes.”

Kinas regering har ikke meddelt noget om årsagen til udvisningerne, men mange ser det som et led i restriktionerne mod kristne. Samtidig er der et udenrigspolitisk aspekt, idet Kina er imod Seouls planer om at bygge et THAAD missilskjold.

Det anslås, at der er omkring 500 registrerede sydkoreanske missionærer i Kina. Mange arbejder i den nordøstlige del nær grænsen til Nordkorea for at kunne hjælpe flygtninge fra det totalitære kommunistiske land. Men missionærerne er en udsat gruppe. I 2016 blev en koreansk-kinesisk pastor fundet død nær grænsen, og i 2015 beordrede en amerikansk domstol Nordkorea til at betale 330 millioner dollars til de efterladte af en sydkoreansk præst, som blev kidnappet og dræbt, skriver Religion Today.