Balkanmission fejrer 25 års-jubilæum

Den humanitære hjælpeorganisation og missionsselskabet Dansk Balkan Mission (DBM) fejrer 25 år jubilæum.

Jubilæumsdagen var d. 18. februar 2017, men jubilæet bliver først fejret under DBMs årsmøde, d. 21. april i Gram Menighedshus.
DBM blev til som resultat af en række behov for humanitær hjælp i Rumænien, Bulgarien og Albanien lige efter jerntæppets fald. Folk var – og er stadig – yderst fattige i disse lande. Efterhånden blev DBMs hovedfokus dog Rumænien.

I Rumænien har DBM været involveret i humanitær bistand og mission i samarbejde med landets egen fængselsmissions-organisation. DBM har uddelt fødevarepakker til oversvømmede områder på vegne af Danida – og formidlet opsætning af flere beredskabshospitaler. DBM har også været med til at oprette et hjem for børn af indsatte, et center for hjemløse og gadebørn og et hjem for enlige mødre. Senere blev der lavet mere end 25 vandprojekter i landsbyer, der tidligere kun havde adgang til flodvand, ligesom der er bygget lægeklinikker i multihuse i 4 sigøjnerlandsbyer.

DBMs fire ansatte i Rumænien arrangerer børnesamlinger og lejre blandt de fastboende sigøjneres børn – og samler folk til kristen forkyndelse i de 4 multihuse. Medarbejderne hjælper også med praktiske problemer og besøger hospitalerne, hvor op mod 75% af de indlagte er sigøjnere med arbejdsskader.

DBM har oversat og udgivet danske og norske bøger på flere sprog, primært rumænsk. Det drejer sig især om andagtsbogen ”Et er nødvendigt” af afdøde højskoleforstander Hans Erik Nissen samt den lille hjertebog. Disse og andre bøger uddeles gratis.