Mystisk ’fotografi’ bekræfter korsfæstelse

Et maleri viser, hvordan jøderne på Jesu tid lagde et vævet ligklæde under og over den døde. Evangelierne fortæller, at ligklædet lå sammenfoldet i den tomme grav efter Jesus’ opstandelse. Man kan derefter følge klædet i historien. Det blev bl.a. indmuret i en bymur i Edessa og senere bragt til Istanbul, og derfra til Frankrig af en korsridder, efter at muslimerne havde belejret Istanbul. Og til sidst kom det til Torino, hvor det overlevede to brande. Det var udstillet i 2015, men kan nu kun ses af forskere.

I en kirke i Torino i Italien opbevares et 4,42 meter langt ligklæde, som indeholder et uforklarligt ”fotografi” af en korsfæstet mand. Aftrykket bekræfter, hvad Ny Testamente fortæller om påskens voldsomme begivenheder.

Ligklædet har været kendt i næsten to tusinde år, men i moderne tid har mange tvivlet på, at det kunne være det originale ligklæde, som Jesus var svøbt i.

Ligklædet er i dag det mest undersøgte objekt i verden. Og de fakta, der nu er tilgængelige med moderne teknik, viser, at det er et næsten 2000 år gammelt 3D-fotografi af en person, som selv i de mindste detaljer svarer til Bibelens beretning om den korsfæstede Jesus.

Manden på aftrykket (Jesus) var ca. 1,75 høj, vejede 75 kg, var ca. 35 år, og havde skæg og langt hår bundet i en hestehale som en ortodoks jøde (ikke kortklippet).

Forskerne har fundet 372 sår efter piskeslag på mandens krop. De er påført af en romersk flagrum-pisk med tre strenge og modhager af bly. Manden har fået 124 slag. Jøderne forbød piskning med over 40 slag, for 100 slag var dødbringende. Men piskemærkerne viser, at offeret blev slået af to mænd, en på hver side. Den ene lidt højere end den anden.

Den nye bog giver en kortfattet gennemgang af de vigtigste fakta. Jostein Andreassen og Oddvar Søvik: Torino-ligklædet, 80 sider, farvefotos, 98 kr. Udfordringens forlag. Salg: Hosianna.dk.

Jesus har mærker af slag i ansigtet. Højre øje er hævet og hans næse beskadiget. I panden er der flere sår og en stor blodudtrædning. Han har blødt fra næsen, og læberne er flækket. Området omkring øjenbrynene er opsvulmet, især det højre, og kindbenet er meget hævet. Manden har blødt kraftigt fra en lang række af sår i hovedbunden. Han har været tornekronet med sylespidste torne, fra en plante som netop vokser ved Jerusalem.

Mærker på skuldrene tyder på, at manden har båret en tung bjælke efter piskningen, da arrene er delvist udvisket. Bjælken var normalt af eg og vejede 50 kg.

Skulderen er brækket efter et styrt. Panden er også skadet, og knæene har afskrabninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er mærker efter nagler (tykke søm) øverst i hænderne. Kroppen har været i dødskrampe, men benene er ikke knust. Til gengæld er der et spydstik i højre side mellem det femte og sjette ribben. Såret fra spyddet måler 4,5 x 1,1 cm. Altsammen svarer det til Ny Testamentes beretning.

Jesus har virkelig lidt ufatteligt meget. Men aftrykket tyder på, at han kom til live igen – som ved en indre eksplosion.