’Verdens Vand-Dag’ skal hindre spild

World Vision har skaffet rent vand til mange i Nordafrika.

663 millioner lever uden adgang til rent vand, anslog FN på Vanddagen d. 22. marts.

Før landsbyen fik en vandboring, måtte 17-årige Eunice Wambua droppe både skolegang og kirke, fordi det tog mange timer at hente vand i vandhullet.

Men nu har boringen ved foden af Uuni Hills i det østlige Kenya forbedret hendes liv.
– Vandet i vandhullet var beskidt, og vi tror, det misfarvede vore tænder. Men vandet fra boringen er rent, og nu har jeg mere tid til lektierne og aktiviteter i kirken, siger hun.

Kirker beder om vand

Boringen i Uuni Hills er blevet lavet med hjælp fra den kristne organisation World Vision. Denne type projekter, som starter på initiativ af kirkefolk og NGO’er, er i høj grad med til at forbedre livet for mange. Men i tørketider kan selv boringerne løbe tør.

Ifølge WHO lever 663 millioner ”uden sikker vandforsyning nær ved hjemmet, så de må bruge utallige timer på at stå i kø eller vandre til fjerne vandkilder samt leve med de sundhedsrisici, der er forbundet med brug af forurenet vand.”
I år fokuserer Verdens Vanddag på at begrænse vandspild bl.a. ved rensning og genbrug af spildevand.

Tørken i Sahel-regionen – det tørre bælte i det nordlige Afrika – er skyld i, at millioner mangler drikkevand. Inden for de seneste dage er tre kenyanere døde efter at have drukket urent vand.

– Der er slet ingen dråber at spare eller genbruge, siger professor Jesse Mugambi fra University of Nairobi. Han tilføjer, at mange tilbringer Vanddagen med at bede om vand til dem selv og deres husdyr.

I Machakos-området 60 km fra Nairobi går folk 16 km eller mere for at finde vand, fortæller den anglikanske biskop Joseph Mutie Kanuku.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Folk – mange af dem kvinder og børn – lider meget under vandmanglen. Og den lange tur efter vand forsinker udviklingen og kirkens arbejde, siger han.