Svensk jordemoder må ikke nægte at medvirke ved aborter

Ellinor Grimmark fik tilbudt et job på et sygehus i Jönköping. Men da hun oplyste, at hun på grund af sin kristne tro ikke vil medvirke ved abortindgreb, blev tilbuddet trukket tilbage. Også andre sygehuse har afvist hende af samme årsag.

Jordemoderen blev fyret fra sit job i 2014, fordi hun ikke ville udføre aborter. Svenske appeldomstole og senest arbejdsretten har afgjort, at der ikke var tale om diskrimination. Andre opfordrer hende til at gå videre med sagen.

– Ifølge international lov skulle domstolen have sikret Ellinors fundamentale ret til samvittighedsfrihed. Derfor overvejer hun nu at appellere sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger advokat Robert Clarke fra ADF International.

De seneste år har Ellinor Grimmark arbejdet i Norge, hvor hun oplever, at sundhedspersonalet har større frihed til at følge deres overbevisning.