Brasilianske nonner fejrer dansk klosterjubilæum i Birkerød

Vor Frue Kloster på Åsebakken i Høsterkøb ved Birkerød

Søndag den 28. maj fejrer Vor Frue Kloster på Åsebakken i Høsterkøb ved Birkerød 75 års jubilæum. Nonnerne er benediktinere og i dag er der foruden to danske nonner, syv brasilianske nonner tilknyttet klostret.

Men nonnerne har ikke altid boet i Høsterkøb og været benediktinere. Deres historie begyndte på Jagtvej i København, hvor det katolske gymnasium, Niels Steensens Gymnasium, i dag har til huse. Dengang tilhørte de en anden katolsk orden, men overgik i 1936 til benediktinerordenen. I 1942 flyttede de ind i en herskabsvilla i Høsterkøb, som tidligere havde tilhørt noget af Karen Blixens familie, og det er dette hus’ tid som kloster, der nu fejres.

I de følgende år voksede klostrets nonner i antal, og der var en overgang en god flok primært danske nonner. En gruppe af disse nonner grundlagde i 1948 et benediktinerkloster i Brasilien.

Klostret havde nu en blomstringstid, hvor den spillede en central rolle i dansk katolsk kirkeliv.

Men som det er gået i snart sagt alle klostre i hele Europa, begyndte også benediktinerne på Åsebakken efterhånden at mangle nye kald. Nonnerne blev ældre og nye kom ikke til. Den samme tilbagegang skete imidlertid ikke i Brasilien, og det var derfor muligt for nogle år siden at sende nogle nonner herfra til Danmark. Ringen er dermed sluttet, når de brasilianske nonner ved den årlige Mariavalfart til Åsebakken den 28. maj sammen med danske katolikker, nonner og søstre kan fejre dansk klosterjubilæum.