Himmel Glans

”Himmelglans i øje” hedder en smuk farvebog, som pilgrimspræsten Jette Dahl og sogneepræst Ingrid Lisby Schmidt (nu Esbjerg) har udgivet på forlaget Eksistensen.

Bogen indeholder – som det fremgår herover – masser af kristne ”glansbilleder” af Jesus og de bibelske beretninger fra midten af 1800-tallet og frem til 1950’erne. Billederne hang på væggen i missionshuse og frikirker, men også derhjemme på værelset eller i stuen. Her kunne man hver dag blive mindet om Jesus, og hvad han kunne betyde. Men naturligvis blev billederne nedgjort, ligesom al anden fromhed, af bedrevidende kirkefolk. Og nogen kristne er måske stadig lidt forlegne over disse ”glasbilleder”. Men det er der nu ingen grund til. Mange billeder er faktisk fremstillet af dygtige kunstnere, men idéen er ikke at vurdere billederne æstetisk eller kunstnerisk. Billederne minder os om bibelhistoriens enorme rigdom af beretninger. Og et billede siger som bekendt mere end 1000 ord. Men kan man bruge billederne til andet en nostalgi?
Ja, bogen har fået undertitlen ”Jesusbilleder til eftertanke og fordybelse”. Billederne kan bruges til at meditere over en lignelse eller en beretning. Og i Bibelen har alle historier jo et større formål end blot at ”underholde”. Der er en pointe. En inspiration. En ledesnor.
Forfatterne har desuden forsynet billederne med en forklarende tekst. Og bogens 2. del lægger op til at se billederne påny, og lade sig inspirere af dem. Det er en rigtig god idé, de to har fundet på.

Himmelglans i øje. 152 sider, Farver. Stort format. Forlaget Eksistensen. 198 kr.