’Det er kun jer kristne, der har hjulpet os’

Borgmester Hamid med noget af sin familie, der nu er vendt hjem for at genopbygge deres ødelagte lokalsamfund.

Hamid er borgmester i en landsby på Nineve-sletten, der er blevet befriet fra Islamisk Stat. Hans familie er blandt de første til at vende tilbage.

Under landflygtigheden i det kurdiskkontrollerede Nordirak gav Dansk Europamissions givere nødhjælp til den etniske gruppe, kakai’erne, som Hamid tilhører, og som Islamisk Stat brutalt fordrev sammen med kristne og andre ikke sunnitiske grupper.

Han vendte tilbage til sin hjemby sammen med sin familie fra det nordlige Irak, efter at landsbyen var blevet tilbageerobret fra IS. Landsbyen ligger tæt på byen Qaraqosh, som stadig står tom.
Hamid siger: ”Som borgmester for byen er jeg nødt til at stå sammen med mit folk om at tage vores hjem og vores forfædres land tilbage.
Selvom ødelæggelserne er omfattende og kaos hersker, vender vi alle tilbage, fordi det er alt for dyrt at blive i Kurdistan for os fordrevne familier. Vi kan simpelthen ikke blive længere på grund af det økonomiske pres. Det er hårdt.”

Hamids landsby Kusakhak har været udsat for megen vandalisme og ødelæggelse, men for de tilbagevendende er det bedre at være hjemme end i dyrt eksil, selvom de stadig ikke har nogen sikre adgangsveje, ingen elektricitet, intet rent drikkevand, ingen skoler og delvist ødelagte huse.

Myndighederne takker

Hamid fortalte os, at vores projekt betyder, at en sikker adgangsvej forhåbentlig snart vil blive åbnet. Myndighederne har ingen penge til at reparere selv den mest basale infrastruktur i dette område, så de tilbagevendende familier kan overleve.

Men de myndigheder, der er ansvarlige for offentlige veje og elektricitet er meget samarbejdsvillige og tigger Dansk Europamission og partnerskabet, vi er en del af, om sammen at hjælpe det lidende folk. De vil hjælpe med alt, hvad de kan.

Skudhuller og graffiti minder om Islamisk Stats hårdhed.
Fotos: Dansk Europamission.
El-forsyning genoprettes

Selv politiet hjælper os gladelig med at støtte de tilbagevendende familier. Hamid fortæller: Vi arbejder i øjeblikket med at genoprette elforsyningen til de fire befriede landsbyer og de tilbagevendte familiers huse. Det er et stort arbejde at genopbygge hele området, og derfor uddanner vi lokale internt fordrevne elektrikere og andre i aktivt at hjælpe og engagere sig.
– Se jer omkring: Vi arbejder hårdt på at genoprette vores liv her.

Så snart den sikre adgangsvej er klar, får vi adgang til den nærmeste klinik og læge, og vores børn kan komme i skole med en skolebus, der kører til den nærmeste offentlige skole.
Vi håber, at I også kan hjælpe os med at reparere de lokale skoler i vores landsbyer inden sommer, så vores børn ikke skal køre så langt. Jeg har fem børn, og jeg er så taknemmelig for jeres hjælp! Jeg kan sige jer én ting: Som ofre for denne krig har vi mange gange følt, at vi er blevet glemt af politikerne og verden. Vi er blot simple irakiske bønder og tydeligvis ikke så vigtige. Det er kun jer kristne, der ikke har glemt os, men tværtimod hjælper os. Mange tak. Jeres støtte giver os fornyet håb. Se jer omkring: Vi arbejder hårdt på at genoprette vores liv her.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamid beder os også om hjælp til at reparere drikkevandssystemet. Indtil videre er folk nødt til at drikke vandet fra en nærliggende flod og nogle grundvandsbrønde, som ikke er helt sikre. Der er allerede nogle, der er blevet syge, fordi de ikke har kogt vandet ordentligt.

Tak fordi I hjælper os

Hamid takker Dansk Europamission og det øvrige nødhjælps-partnerskab i Irak: ”Da vi var flygtninge i dårlige midlertidige lejre, var det svært for os, og vores børn græd og ville hjem. I har hjulpet os der med mad og tøj. Nu er vi endelig vendt tilbage, og det er svært at overleve, men i det mindste er vi hjemme.

Hamid slutter med denne rørende hilsen: ”Vi ville ikke kunne klare det uden jer. Tak fordi I står sammen med os og ikke har glemt os!”


Artiklen fortsætter efter annoncen: