Min veninde tåler ikke kritik – selv om hun siger det

Hej Suh.
Jeg har en veninde som ofte siger til mig: ”Bare sig tingene ligeud!” og som altid er stolt af, at hun kan tåle at høre sandheden.

Men virkeligheden er bare den, at når jeg prøver at være direkte og meget ærlig – så bliver hun ked af det, såret og ofte lidt sur. Så jeg er forvirret og ved ikke om jeg skal forholde mig til det hun siger – eller til hendes reaktion, for det er lidt modsætninger.

Jeg har overvejet om jeg simpelthen skal sige det her til hende, men er samtidig også i tvivl om, om jeg skal lade være ud fra forståelsen af, at hun jo rent faktisk IKKE kan tåle at få tingene at vide!?
Hilsen Veninden

Kære Veninde
Det er jo lidt en speciel situation du er i. Men man kan sige, at din veninde – selvom hun måske ikke helt forstår omfanget og konsekvenserne af det, hun siger til andre – i hvert fald selv har en eller anden form for åbenhed overfor at blive konfronteret med sandheden.

Du har så for din part observeret, at når du tager hende på ordet, så har hun i virkeligheden svært ved at kapere det følelsesmæssigt. Så måske er det den information, du skal tage udgangspunkt i, når du overvejer, hvad du skal stille op? Kan du måske finde en måde, hvorpå du adresserer den her problemstilling på en intellektuel måde, men hvor du samtidig tager hensyn til hendes noget mere skrøbelige følelsesmæssige side? Det kunne f.eks. være ved at nærme sig problemstillingen i 3. persons-udgaven, og altså gøre det muligt for hende, at hun kan diskutere det med dig med lidt følelsesmæssig distance. Du kunne f.eks. sige noget i retning af: ”Jeg har observeret, at det ofte er sværere at høre sandheden end man lige skulle tro. Hvad er din oplevelse?”.

Ved at sige ”man” giver du hende en mulighed for at reflektere over det, uden at det direkte kommer til at dreje sig om hende selv i første omgang. Du kan derpå måske give hende nogle eksempler fra dit eget liv, hvor du fortæller, hvordan det har oplevedes for dig, hvilket måske vil give hende mere mod til at indrømme, at det også kan være lidt svært for hende? Hvis du oplever, at du ikke ”kommer igennem” med dit budskab, når det er pakket lidt ind, kan du forsigtigt blive lidt mere konfronterende, og måske sige noget i retning af: ”Jeg oplever faktisk, at du selv nogle gange bliver ret ked/sur over at få tingene direkte overleveret. Det gør det svært for mig at blive ved med at være så direkte.”

Hvis din veninde nu bliver netop sur/ked af det, så har du et lysende klart eksempel at tage udgangspunkt i, så din veninde får noget konkret at forholde sig til. Desuden har I lige forinden snakket om emnet, og hun har måske derfor mere forståelse for det, der sker? Der er selvfølgelig også den mulighed, at din veninde ikke er følelsesmæssigt i stand til at modtage meget direkte kritik/tilkendegivelser, men, at hun rent intellektuelt ville ønske, at hun var det – og derfor siger det.

Hvis du får indtryk af, at det forholder sig sådan, så er det måske i virkeligheden bedst at respondere på hende ud fra hendes adfærd, og ikke ud fra, hvad hun siger – selvom det er lidt provokerende og forståeligt nok også lidt irriterende.
Hilsen Suh


Artiklen fortsætter efter annoncen: