Fjernelse af blasfemi-paragraffen kan blive kristnes problem

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Mens mange meningsdannere og de kirkelige kredse roser regeringen for, at de fredag før pinse vedtog at fjerne blasfemiparagraffen, er jeg langt mere skeptisk. Jeg er nemlig ikke sikker på, at det kommer til at virke efter hensigten.

Efter debatten (der er gået forud for vedtagelsen om at ophæve blasfemiparagraffen) at dømme handler det mest om frit at kunne udøve religionskritik over for islam. Mange mener, at blasfemiparagraffen står i vejen for, at det demokratiske samfund kan sige fra overfor sharia og muslimers gudsopfattelse. Nu skulle banen så være ryddet, og enhver kan sige, hvad de vil, om islam uden at få loven på nakken.
Men vil de reelt gøre det? Eller rettere: tør de gøre det? Jeg tror det ikke. Politisk korrekthed, censur gennem beskyldninger om racisme og hate-speech skal nok holde munden lukket på de fleste. Frygten for ekstreme muslimers vrede ligeså. Vi har set, hvad der skete med Knud Vestergaard, der tegnede Muhammedtegningerne for Jyllandsposten. Han lever under politibeskyttelse døgnet rundt og blev udsat for mordforsøg af en muslim, der brød ind i hans hus med en økse i hånden.

Det er bestemt heller ikke sikkert, at islam bliver den religion, som europæerne vil kritisere og gøre op med i fremtidens Europa, men derimod kan det blive kristendommen. Med afskaffelsen af loven står ikke bare muslimer, men også kristne ubeskyttede overfor kulturelle, politiske og åndelige skændinger af deres tro.
Indtil videre har mange kristne været store i slaget og sagt, at de ikke har noget problem med, at andre hånede deres tro. Men vi ved ikke, hvordan fremtiden ser ud for kristne i Europa. Hvad vi ved, er, at en anti-kristen kultur er på fremmarch i det politisk korrekte Europa samtidigt med, at islamister forfølger kristne, ikke bare i Mellemøsten, men også i Europa. Religionsfrihed er heller ikke meget værd, hvis kristne værdier og holdninger snart dømmes som hate-speech, og kirker og kors frit kan vandaliseres, uden at det kan straffes som blasfemi. Kristne burde have tænkt sig bedre om, for det kan vel være, at det bliver deres tro, som i sidste ende bliver offer for en lovgivning uden blasfemiparagraf.