Må præster opsøge nye forældre for at tale om dåb?

I TV 2’s indslag om Dåbsinitiativet den 18. juni svarer Per Damgaard på kritik fra en radikal ordfører.

Nej, mener en radikal politiker. Men kirken er registreringsorgan og får derfor dataoplysninger.

– Før i tiden skulle fædrene jo komme ned på kirkekontoret og fortælle, at de havde fået et barn. Nu får vi direkte elektronisk besked fra hospitalet. Jeg vil gerne ud og sige tillykke. Jeg vil gerne sige, at de kommer os ved, siger sognepræst Per Damgaard Pedersen fra Kolding til TV 2.

Sognepræsten var med i en udsendelse på TV2 sidste søndag, hvor han fortalte om det nye tiltag fra Folkekirkens side. Samtidig svarede han på kritiske spørgsmål fra den Radikale Tommy Petersen.

Per Damgaard er formand for en styregruppe i Landsforeningen af menighedsråd, som arbejder med at sikre, at flere bliver døbt i Folkekirken. I Folkekirkens Dåbsinitiativ oplever man, at mange forældre vælger at ”lade barnet selv træffe afgørelsen”. Men den indstilling vil styregruppen helst gøre op med. Derfor samler gruppen inspiration gennem ideer og initiativer, der henvender sig til gravide, forældre, faddere og de 0-12 årige for at øge tilslutningen til dåb.

Radikal kritik

Tommy Petersen fra De Radikale sammenligner præsternes opsøgende arbejde med det, man ser hos for eksempel Jehovas Vidner, der går fra dør til dør for at hverve medlemmer.
– Det er en strategi, som andre religiøse organisationer har benyttet sig af. Det, der formildner det her, er, at Folkekirken trods alt kun kontakter sine medlemmer, siger Tommy Petersen. Han undrer sig dog over, at kirken har adgang til de personlige oplysninger, som gør, at præsterne kan opsøge private borgere.

Præsterne fra Dåbsinititativet uddeler folderen ’Tillykke med dit barn’ til forældre, som har fået en lille ny.
Civilregistrering og personlig kontakt

Som svar på kritikken siger Per Damgaard Pedersen dels, at præsten bliver godt modtaget hos de nybagte forældre, dels at Folkekirken udfører et officielt registreringsarbejde.

Før i tiden kom den stolte, nybagte far op til præsten med fødselsattesten, og så kunne præsten ønske tillykke. Nu om dage får præsterne tilsendt elektroniske oplysninger om nyfødte gennem civilregistret. Blandt disse vil præsterne kun opsøge forældre, som er medlemmer af Folkekirken, så der er tale om medlemspleje.

Og så er det skønt med den personlige kontakt, som ellers er gået tabt med den elektroniske formidling, mener Per Damgaard.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Også den tidligere generalsekretær i Luthersk Mission, Jens Ole Christensen, præst i Fredens-Nazareth Sogn i København opsøger nybagte forældre.

– Jeg lægger ikke skjul på, hvad jeg vil. Jeg siger selvfølgelig, at vi reklamerer for os selv. Det plejer folk at smile venligt til, siger Jens Ole Christensen i TV2-programmet.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: