Myten om fredelig sameksistens

Ny bog afslører, at det muslimske kalifat i Spanien ikke var noget paradis for kristne.

Forskere, journalister og politikere opretholder forestillingen om, at det muslimsk regerede middelalderlige Spanien – ”al Andalus” var et multikulturelt paradis, et sted hvor muslimer, kristne og jøder levede i harmoni. Men det er en myte.

I en ny opsigtsvækkende bog af Darío Fernández-Morera fra Northwestern University trækker forskeren en overflod af primære kilder frem, som forskere tidligere har ignoreret, såvel som arkæologiske beviser, der for nylig er blevet opgravet.

Spanien var langtfra præget af sameksistens og religiøs tolerance under det muslimske kalifat. Spaniens kristne religion og kultur blev undertrykt på alle områder af livet, og der skete en marginalisering af kristne og andre grupper. Den sociale kontrol blev udøvet af en enehersker og en klasse af religiøse myndigheder.

Denne revurdering af det middelalderlige Spanien har også betydning for vores tid, fordi fortalere for multikulturalisme ofte har brugt det islamiske kalifat i middelalderen til at afvise frygten for islam. Dette argument gælder ikke længere.

Financial Times kalder bogen ”en af de bedste bøger i 2016” og fortsætter: ”Middelalderens islamiske Spanien har ry for at være forud for sin tid med et oplyst styre, der fremmer harmoni blandt dets tre religiøse trosretninger – islam, kristendom og jødedom. Fernández-Morera argumenterer overbevisende om, at dette omdømme er meget overdrevet. ”

The Myth of the Andalusian Paradise
Muslims, Christians, and Jews under Islamic Rule in Medieval Spain, af Darío Fernández-Morera. Isi books. 266,86 kr.