Spejdere i Sønderborg spiser bæredygtige insekter

– Insekter smager godt og de er vejen frem for at bekæmpe sult i verden, mener spejder Ida Mikkelsen.

35.000 spejdere fra ind- og udland afslutter i dag den store ’Spejdernes Lejr’.

Onsdag den 26. juli stod der sønderjysk snysk på menuen. Men på spejderlejren kunne man også forsøge sig med at riste insekter til at fylde i snobrødet.

På Verdensmålpladsen kunne man nemlig smage på delikate, sunde og bæredygtige insekter. Tirsdag tilberedte en lille flok spejdere en ny type snobrødsfyld bestående af røget orm og tomater.

Ryges, svitses og krydres

De bittesmå buffalo-orme, som kan købes i Irma, er produceret i Holland. På lejren blev ormene først røget, derpå svitset på en pande og blandet med løg, hvidløg og tomater.
Det færdige fyld hældes i et udhulet snobrød, og så er der serveret. To spejderdrenge, som selv havde stået for røgningen, spiste det med stor fornøjelse.

Først skal de ristes, derefter svitses og blandes med grønsager. Så er ormeretten med tomat næsten klar til servering.
Stop Sult

Men hvorfor skal man spise orme og andre insekter?
Det fortæller spejder Ida Mikkelsen ivrigt om.
– Vi er på verdensmålpladsen og på vores stand handler det om verdensmål nr. 2, som er Stop Sult. 800 mio. mennesker har ikke mulighed for at spise sig mætte hver dag. Der er derfor brug for at udvikle næringsrige fødevarer, der kræver et minimum af plads, vand og naturressourcer.
Produktion af insekter udleder 100 gange færre drivhusgasser end fx produktion af oksekød. Der bruges kun 1 – 2 liter vand til fremstilling af 1 kg insekter mod 15.000 liter vand til 1 kg oksekød.
Og når insekter oven i købet er sund og proteinholdig mad, der smager godt, så er det vejen frem, siger Ida Mikkelsen.
Stop Sult-standen er udviklet i samarbejde med Buglady.dk.

Verdensmål

Verdensmålpladsen er udviklet af spejdere fra Ungdomsøen i Øresund. De repræsenterer Det Danske Spejderkorps.
På standen med verdensmål 10, Mindre Ulighed, kan man prøve et par VR – briller og opleve, hvordan en familie lever i en af verdens mange flygtningelejre. Alle FNs17 verdensmål kan opleves ved standene på Verdensmålpladsen.
Spejdernes Lejr 2017, som startede den 22. juli, er arrangeret af de fem danske spejderkorps: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig.