Islam overtager 68-generationens åndelige dødsbo

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

En 15-årig pige er konverteret til islam i en moske i Vollsmose. Hendes forældre anede intet om det, førend hun sendte et billede af sig selv med slør på. Da forældre i følge lovgivningen ikke har ret til at gribe ind i deres barns religionsskifte, ønsker flere politikere nu at indføre en lov, der giver forældre mulighed for at forbyde et barn under 18 år at konvertere.

Det er efterhånden symptomatisk, at vi reagerer med at kræve forbud og strammere lovgivning, når islam kommer for tæt på. Når terroristerne råber “Allahu akbar” og gør det tydeligt for os, at det er deres religiøse tro, som motiverer deres handlinger, så er vores eneste svar, at der må være noget i vejen med strategierne for terrorbekæmpelse. Vi vil ikke tale om ånden i det, men kun om loven, som overhovedet ikke forhindrer islams udbredelse i de vestlige samfund.

Når det drejer sig om unge konvertitter til islam, som der bliver flere og flere af, og især kvinder, bør vi spørge, hvorfor de unge bliver tiltrukket af disse radikale religiøse miljøer. En 16-årig pige fra Tyskland konverterede for nylig til islam og stak af til Irak, hvor hun giftede sig med en IS-kriger, uden at forældrene kunne nå at forhindre det. Hun begyndte at komme i moskeen i sin hjemby Pulsnitz, efter at hendes forældre blev skilt og moderen fik en ny mand. DR sendte i foråret en dokumentarserie om tre danske kvinder, der er konverteret til islam. Alle havde de haft rod i livet, men fandt nu mening, struktur, regler og ritualer i islam. Oven på den systematiske nedbrydning af kristen kultur og moral, er mange unge i dag så rodløse og usikre på deres identitet, at islam, der tilbyder faste rammer og et fællesskab, virker tillokkende. Islam kommer nu og overtager 68-generationens åndelige dødsbo og sætter en ny religiøs agenda.

Det er vores åndelige vakuum og en kirke, der sover, som er det største problem. Unge mennesker er idealistiske af natur. De søger mening og noget der er værd at sætte livet ind på. Vores gudløse velfærdssamfund, hvor familien er i opløsning, og enhver har nok i sig selv, får unge til at søge islam, hvor der er værdier, en højere mening og et svar på alt. Det er den samtale vi skal tage i stedet for blindt at fokusere på flere forbud.