Når man ikke tror, tror man på hvad som helst

Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Det er en myte at tro, at religion hører fortiden til i det moderne sekulære samfund. Godt nok er dåbstallene i den danske folkekirke for nedadgående, og vi holder skarpt på en adskillelse af kirke og stat og på at religion skal være en privatsag. Men alligevel lægger danskerne gerne deres liv i hænderne på usynlige og uforklarlige åndsmagter.

Forleden kunne Kristeligt Dagblad afsløre, at der er en stærk bevægelse fra de alternative spirituelle miljøer mod virksomheder. Mange steder i dansk erhvervsliv bruger man nu clairvoyante til alt fra rekruttering af medarbejdere til forretningsudvikling. Yoga og meditation er efterhånden hverdag på mange arbejdspladser, og nu introduceres så clairvoyante på direktørgangene.

Virksomhedsledere bruger de synske til at hjælpe dem med at træffe vigtige beslutninger. Den clairvoyante rådgivning kan strække sig lige fra indretning af lokaler, udvikling af opfindelser, ansættelse, fyring og nedskæringer.

Der findes ingen bevis for, om clairvoyante taler sandt eller ej. Det er en ren trossag. Og det er vel ret så ironisk, at den generation, der forlod kristendommen til fordel for videnskaben, nu henvender sig til spåkonen. Til trods for at vi har adgang til mere information og teknologi end nogensinde, så tyder interessen for clairvoyance på, at mange er usikre, når der skal tages beslutninger. De føler et behov for at støtte sig til højere magter. Det er naturligt, for mennesket er og bliver et åndeligt væsen, men det er problematisk, at man ikke aner, hvem de synske kommunikerer med i den åndelige verden eller om de er de rene plattenslager. Men så længe det bare ikke er kristendommen, er man ukritisk og med på den værste.

Modviljen mod kristen tro betyder, at mange mennesker i dag går rundt med et udækket åndeligt behov. Men netop fordi de ikke har nogen erfaring med troen fra deres opvækst, har de ofte heller ikke nogen særlig veludviklet åndelig dømmekraft. Den engelske forfatter G.K. Chesterton, der gik fra at være ateist til kristen, har formuleret det således: “Når folk holder op med at tro, begynder de at tro på hvad som helst.