Spændende personer som HP aldrig glemmer

Få af os har haft chancen for at møde Nicky Cruz, bandelederen i bogen og filmen Korset og Springkniven. Men det har Hans P. Pedersen (HP).

Og Nicky fra New York er en af de uforglemmelige personer, han fortæller om i sin nye bog.

HP – som han kaldes af mange – oversatte Nickys egen bog ”Aldrig alene” i 1982 og fik lov at tale med den hårdkogte bandeleder på tomandshånd. Men det var altså efter at Nicky havde nedlagt våbnene og rejste verden rundt og fortalte om, hvad David Wilkersons demonstration af Jesus’ kærlighed havde betydet for hans og mau-mau bandens liv.

HP har også et venskab med Ida Nudel, den russiske menneskeretsforkæmper, som fik mange jøder til Israel.
Og så er der en lang række personligheder, som ikke er så kendte, men som har gjort indtryk på HP med deres liv eller historie.

Paven talte i tunger

Der er fx en karismatisk pressesekretær i Vatikanet, som fortæller om nogle af de seneste pavers åbenhed for Helligånden.

Fx om Pave Johs. d. 23, som under optagelsen af en radioudsendelse fra Vatikanet ved åbningen af det anden vatikanerkoncil bad ”giv os igen pinsens mirakler og gaver” – hvorefter han slog over i tungetale!

Den del af udsendelsen blev – desværre – gemt af vejen. Men Helligånden blæste en ny vind ind over den katolske kirke i de kommende årtier. Mange katolikker begyndte at praktisere de karismatiske nådegaver, som hidtil havde været forbundet med de nye pinsekirker.

20 vidt forskellige

HP er selv pinseven, men fortæller i bogen bl.a. om en koptisk munk i Egypten, som han besøgte, en munk i munkerepublikken Athos i Grækenland og en jødisk rabbiner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her er også en kinesisk undergrundskristen, et østtysk aktivist, en iransk flygtning, en sovjetisk Gulag-fange imellem de tyve portrætter.

Blandt dem er også den store norske verdensevangelist Aril Edvardsen, som oprettede en kæmpe missionsvirksomhed ud fra Sarons Dal med satellit-tv til den muslimske verden, kampagner, bibelskole m.m.

Hans største bedrift var nok, at han fornyede missionstænkningen. I stedet for at udsende kostbare missionærer understøttede man tusindvis af lokale evangelister – ikke mindst i de lande, hvor udenlandske missionærer ikke kunne arbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Af øvrige portrætter kan nævnes bibellæreren Ken Nedham, Kina-kenderen Paul E. Kaufman, pinselederen Stig Hedström, bibeloversætteren Mildred L. Larsen fra Peru, bibellæreren Dick Mohrman, chefredaktør Olaf Djurfeldt, Dagen, psykoterapeut Andre Stein og den israelske ”peace now”-aktivist Amos Oz.

God fortæller

HP er en god fortæller, og mange af hans læsere fra de tidligere otte bøger vil sikkert nyde at læse denne portrætbog, som dog adskiller sig fra hans Israels-bøger ”Med ryggen mod muren” og ”Fra drøm til virkelighed” eller de to rejsebeskrivelser bygget på Johannes Åbenbarings menighedsbreve, ”Brevene fra Patmos” og ”Stenene i vindueskarmen”.

HP har også skrevet en tyk bog om ”2000 år med Helligånden”, der beskriver de mange næsten ukendte karismatiske grupper i kirkehistorien, som ofte blev bekæmpet af den officielle kirke.

Typisk for HPs skrivestil er, at han fx beskriver de måltider, han spiser sammen med personerne, og han lader historierne få rigelig plads. Det kan man jo i bogform, mens det er sværere i en avis.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så selv om man kunne have lyst til at gengive nogle af historierne her, må vi nøjes med at henvise til bogen.

Hans P. Pedersen:
Dem glemmer jeg aldrig
200 sider, 199 kr. Proskrift.dk