Merete skabte et frirum for kvinder

– Kvinder er sjovere, når der kun er kvinder til stede. Man er mere fri og bedre i stand til at gøre grin med sig selv og sit køn, siger MereteTangstad.

Danmarks største kirkelige kvindekonference ”Forvandling” fejrer 10-årsjubilæum i år. Alle årene har været med et socialt fokus.

Merete Tangstad har hørt den mange gange: Hvorfor lave en konference kun for kvinder? Bliver det ikke bare en gang lyserød sniksnak med tips til neglepleje og sukkerfri desserter?

Så når hun i år for tiende gang står i spidsen for Danmarks største kirkelige kvindekonference, kaldet ”Forvandling”, er det på trods af både skepsis og decideret modstand. Det er dog noget, som hun kun forholder sig til på et perifert plan, da årsagen til konferencen skal findes uden for hende selv.

– Grunden til, at jeg overhovedet gik i gang med konferencen, var, at Gud bad mig om det. Han hviskede mig i øret, tilskyndede mig – eller hvordan man nu vil sige det – til at samle kvinder, fordi han ønskede at velsigne dem, forklarer hun.

– Det er for mig den vigtigste grund til, at konferencen findes. Den er ikke noget, jeg selv har fundet på. Formålet er at inspirere og motivere kvinder og fortælle dem, hvor stor Gud er. Så kan kvinderne tage denne erfaring med sig hjem til deres familier, kirker og lokalsamfund og være en velsignelse.

– Ofte har kvinder brug for mange gange at høre, at Gud regner med dem, at de har en rolle at spille – at han ønsker at lade sin herlighed skinne gennem deres ressourcer og kompetencer og deres måde at være på.

Kvinder er sjovere uden mænd

Selv om Merete Tangstad ikke selv vil tage æren for idéen om en kvindekonference, så kan hun sagtens se nogle af de dynamikker, som gør det til en god idé.

– Der er en enorm afslappethed. Kvinder i alle aldre – en tredjedel er under 25 år – kommer ind og slapper af i hinandens selskab. Man vil hinanden det bedste og lander på en eller anden måde hos hinanden på en helt særlig måde, som gør noget godt for fællesskabet og selvværdet. Der er ikke nogen, som har brug for at trække maven ind – der er ikke nogen krav, man kan komme, som man er.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Man genkender sig selv i de andre, og man har det sjovt. Jeg har aldrig grinet så meget, som når jeg er til ”Forvandling”. Kvinder er sjovere, når der kun er kvinder til stede. Man er mere fri og bedre i stand til at gøre grin med sig selv og sit køn. Jeg har nogle gange haft ondt af vores tolke, som ofte er mænd – de har haft det hårdt.

Tolkene er i øvrigt ikke de eneste mænd på konferencen. Flere end 100 af de frivillige ved konferencen er mænd – heraf har 70 mænd til opgave at servicere kvinderne.

– Vi har mænd, som kommer helt fra Nordjylland for at være med til at give kvinderne nogle skønne, afslappede dage med forkælelse, smiler Merete Tangstad.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Og sidste uge mødte jeg en teenagedreng på omkring 14 år, som glædede sig vildt til at skulle være med igen i år, fordi sammenholdet blandt de frivillige er så godt, og fordi de nyder at kunne give konferencedeltagerne et pusterum fra hverdagen.

Danske mødre med afghanske sønner

Det er Kirken i Kulturcenteret på Nørrebro i København, som lægger hus til ”Forvandling”. Sammen med sin mand, Jarle, er Merete Tangstad ledende præst i kirken, som har et stort fokus på socialt arbejde. Et fokus, som også smitter af på ”Forvandling”.

– De første syv år havde vi fokus på human trafficking, fordi vi her i kirken ofte stødte på handlede kvinder, forklarer Merete Tangstad.

– Undervisningen på konferencen udfordrer til, at man involverer sig i sit nærmiljø og gør en forskel for mennesker. Flere har derfor som følge af ”Forvandling” involveret sig i at hjælpe prostituerede kvinder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For tre år siden skiftede konferencen så fokus til flygtninge, hvor man inviterede unge flygtninge og lyttede til deres historier – hvordan deres flugt havde været, og hvordan de oplevede sig mødt af det danske samfund.

– Jeg er selv en af dem, som oplevede, at Gud derigennem bevægede mit hjerte på det område, fortæller Merete Tangstad.
– Ellers ville jeg aldrig have taget to unge, muslimske mænd fra Afghanistan ind i vores familie. Det samme gælder to andre danske kvinder, som skal tale på konferencen i år. Efter vores egne børn er blevet voksne, har vi fået nye, afghanske ’sønner’, og vores håb og drøm er, at vi kan inspirere andre kvinder til at tage flygtede børn og unge ind i deres familier.

– Det rykker mere, end man måske tror. At møde et enkelt menneske og elske det. Gennem det ene menneske møder vi en masse andre flygtninge, som ikke kender nogen danskere. Når jeg møder dem på asylcentrene, kan jeg se deres afmagt og frustration, og jeg ved, at der er stoffer og alkohol i omløb. De bedøver sanserne, fordi de ikke ønsker at møde virkeligheden.

– Men vi kan gøre en forskel ved at gribe et menneske ad gangen. Og sammen er vi stærkere, end vi er hver for sig.

FAKTA
Hvad: Kvindekonferencen ”Forvandling” begyndte i 2007 og fejrer dermed 10-årsjubilæum i år.
Hvor: Kirken i Kulturcenteret, Drejervej 15 2400 KBH NV
Hvornår: Torsdag til lørdag d. 21.-23. september.

Udenlandske talere:
Jen DeWeerdt. Præst i City First Church, USA. Forfatter og stifter af Original Women, som har til formål at hjælpe, opmuntre og udruste kvinder til at træde ud i deres Gudsgivne formål.
Arianna Walker. Leder af Mercy UK – en nonprofit kristen organisation, dedikeret til at hjælpe unge og psykisk sårbare kvinder ud af vanskelige livssituationer.

 

Amalie Brask Andersen, Køge
– Sidste år på ”Forvandling” var min tredje gang på konferencen. Jeg fulgtes med nogle veninder, men havde ikke rigtigt nogle forventninger til konferencen, da jeg havde en lidt svær tid. Så snart jeg trådte ind i kirken og blev mødt af imødekommende og glade mennesker, fik jeg det meget bedre, og efter det første møde følte jeg bare Guds kærlighed. Jeg blev meget inspireret af alle de seje og stærke kvinder, som fortalte deres historier. Det fik mig til at tænke på, at Gud har en plan med de ting, som sker i mit liv. Efter weekendens aktiviteter og møder følte jeg mig klar på nye udfordringer og nye venner.

 

 

 

 

 

 

Jane Harbo Nielsen, Randers
– Himmelsk wellness. Sådan har jeg det med ”Forvandling”. For mig er ”Forvandling”: Tid til at pleje mit hjerte for Jesus, at tage mig af mine dybe længsler, at vandre med andre vidunderlige kvinder, der længes efter den sande kærlighed.
Det er kvalitetstid i perfekte rammer. Timer med nye og gamle veninder, og tid til fordybelse. Samtidig bliver jeg inspireret og tager hjem med et hjerte, der bobler.

 

 

 

 

 

 

Charlotte Frederiksen, Randers
– I 2015 var vi nogle stykker fra Randers, der deltog på ”Forvandling”. Vi kendte ikke hinanden særlig godt, men efter konferencen blev vi inspireret til at etablere en kvindegruppe, hvor vi opmuntrer hinanden til at udforske, og ikke mindst udfordre de talenter, Gud har givet os. Det har været den vildeste rejse, hvor Gud konstant har arbejdet i og omkring os. Det var så fedt, at vi måtte give det videre. I dag samler vi flere end 30 kvinder i alle aldre til inspirationsdage, hvor kvinder deler liv og, ikke mindst, drømme.