Minister udelader betegnelsen folkedrab

– Ord ændrer ikke de historiske kendsgerninger, mener Mette Bock (LA).
Foto: Bjarke Ørsted.

Et besøg i Armenien får ikke Mette Bock til at opgive regeringens hidtidige politik.

Efter et besøg i Armenien for nylig omtalte Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) begivenhederne, der foregik mellem 1915 og 1917 som ’mord på hundredtusinder’.

Liberal Alliance har ellers tidligere opfordret den daværende Venstre-regering til at bruge betegnelsen ’folkedrab’ om Tyrkiets mord på op mod 1,5 millioner kristne armeniere. Men som medlem af regeringen må man indgå kompromisser, mener Mette Bock.
”Man kan godt strides om ord, men jeg følger regeringens linje i forhold til, hvordan man omtaler det. Men det ændrer jo ikke kendsgerningen omkring, hvad der skete”, understreger hun.

Verdens første kristne land

I et Facebook-opslag skriver ministeren:
”Armenien er verdens første kristne land, men ligger indeklemt mellem Georgien, Aserbajdsjan, Iran og Tyrkiet – med det store Ruslands ånde i nakken. Armeniernes historie er historien om et folk med en stærk identitet. Talrige tragedier har ramt landet. Krige, besættelser, tyrkernes massedeportation og mord på hundredtusinder af armeniere 1915-17 og meget, meget mere.”

Ministeren var med, da det danske herrelandshold i fodbold spillede VM-kvalifikationskamp i Armenien den 4. september.
Under besøget i Armenien mødte Mette Bock både den armenske udenrigsminister og ærkebiskop Nathan Hovhannisian ved Ejmiatsin Katedralen, hovedsædet for Den Armenske Apostolske Kirke. Katedralen er med på UNESCOs Verdensarvsliste.

De officielle samtaler handlede mest om en styrkelse af det kulturelle samarbejde mellem Danmark og Armenien, forklarer Mette Bock til Kristeligt Dagblad.