Fri os fra slaveriet!

Sidste lørdag var der Walk for Freedom i 7 danske byer. På billedet fra Aarhus ses Miriam Haugaard Iversen yderst til venstre. Foto: Anders Haugaard Iversen.

Slaveri findes stadigvæk og er et stigende problem. Danskere i hundredevis deltog i sidste weekends ”Walk for Freedom” i protest mod den menneskehandel, som hvert år omsætter for over 150 mia. dollars.

– Jeg gik ved siden af og talte med folk på gaden. Mange var slet ikke klar over, at slaveri stadig findes. De troede, at det var et overstået kapitel i historien, siger Miriam Haugaard Iversen.

Hun deltog sidste lørdag i demonstrationen ”Walk for Freedom” i Aarhus. På samme tid var der lignende demonstrationer i gang i 6 andre danske byer.

Danske aktivister i hundredevis var på gaden for at protestere mod menneskehandel.

Samme dag samledes titusinder af aktivister verden over for at demonstrere mod slaveriet ved at deltage i ”Walk for Freedom”.

Menneskehandel er big business. Det skønnes, at kriminelle bagmænd hvert år omsætter for mere end 150 mia. dollars på slaveriet, som er verdens hurtigst voksende kriminelle industri. Det svarer til ca. 975 mia. kr.

Ifølge en FN-rapport overstiges menneskehandel som organiseret kriminalitet kun af narko- og våbenhandel. Ifølge andre opgørelser har menneskehandel allerede overhalet dem begge.

Walk for Freedom

Hvert 30. sekund bliver endnu et menneske offer for menneskehandel et sted på kloden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge organisationen A21, der står bag ”Walk for Freedom”, lever omkring 40 millioner i slaveri eller slavelignende tilstande. Kun 1 til 2 procent af ofrene bliver nogensinde reddet ud.
FN´s antal af ofre for moderne slaveri beløber sig til 27 millioner, mens fx Global Slavery Index siger 46 millioner.

Uanset det præcise tal, så er bagmændenes fortjeneste høj og risikoen lav. Man regner med, at kun 0,0001 procent af bagmændene bliver idømt en straf.

”Det er da frygteligt”

I København deltog omkring 300 i ”Walk for Freedom”. Tavse gik de i én lang række, alle klædt i sorte trøjer og med gule bandager for munden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et lignende scenarie kunne opleves i Aarhus, Aalborg, Odense, Kolding, Randers og Herning. Og så fjerne steder som Australien, Argentina, Mexico, USA m.fl. – og i en stribe europæiske byer.
I Aarhus deltog ca. 60 i demonstrationen, og en af dem var altså Miriam Haugaard Iversen.

– Jeg oplevede, at en lille pige på 5-6 år spurgte sin mor, hvad vi lavede. Moren sagde, at vi gik der, fordi nogle voksne sælger andre voksne. Pigen udbrød: ”Det er da frygteligt!” og var tydeligvis meget berørt, fortæller Miriam.

– For mig var det meget specielt at gå med i demonstrationen, fordi vi talte for mennesker, der ikke selv har mulighed for tale deres sag, siger Miriam Haugaard Iversen, der er kristen og kommer i Hillsong-kirken.

80 % kvinder og børn

Menneskehandel omfatter alle lande i verden. Enten er det lande, hvor ofrene kommer fra, eller det er transitlande eller destinationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ifølge tal fra FN er kvindehandel (tvangsprostitution) den absolut mest udbredte form for menneskehandel (79 procent), fulgt af tvangsarbejde (18 procent), men begrebet Human Trafficking, eller menneskehandel, omfatter bl.a. også børnesoldater, tvangsægteskaber, tvangsadoption og påtvunget tiggeri.

80 procent af ofrene for menneskehandel er kvinder og børn.

Fælles for dem er, at de er i en sårbar situation, som kyniske bagmænd udnytter.

Menneskehandel er ikke det samme som menneskesmugling, selv om det tit er svært at skelne. Det handler kort sagt om tvang, hvilket det ofte ikke er, når vi taler menneskesmugling.

FN´s definition for menneskehandel lyder:
”At rekruttere, transportere eller overføre en person, holde en person skjult eller modtage en person ved brug af magt eller trusler om magtanvendelse eller anden form for tvang, bortførelse, bedrageri eller misbrug af magt eller ydelse eller modtagelse af betaling eller fordele for at opnå samtykke fra en person med det formål at udnytte vedkommende”.

De fleste kommer fra Østeuropa eller fra udviklingslandene, og enten skyldes deres situation fattigdom, nationale konflikter eller andre forhold.

Ifølge FN kommer de fleste af ofrene fra lande som Ukraine, Thailand, Nigeria, Moldavien, Litauen, Kina, Hviderusland, Rumænien, Albanien, Bulgarien og Rusland.
De fleste ender i lande som Belgien, Tyskland, USA, Grækenland, Israel, Italien, Japan, Holland og Tyrkiet.

Ifølge FN har flere lande en mangelfuld lovgivning imod menneskehandel. Men et mindst lige så stort problem er, at politiet og domstolen i de pågældende lande ikke er uddannede godt nok til at håndtere menneskesmuglerne. Dertil kommer problemet med korruption mange steder.

Bizarre former for menneskehandel

Den mest udbredte form for menneskehandel er, som sagt, kvindehandel. Mange kvinder fra ulande eller fra Østeuropa ender som gadeprostituerede i vestlige lande.

Men et stigende problem er ifølge Unicef også handel med babyer og helt små børn. Unicef anslår, at der hvert år kidnappes og handles 1,2 millioner børn.

Internationale menneskehandlere har fået øjnene op for det lukrative marked, der er i adoption, og i takt med at efterspørgslen på adoption fra Vesten er steget, har det ført til kidnapninger og menneskehandel af små børn. Ifølge Unicef har det ført til, at nogle fattige kvinder i udviklingslandene får børn alene med det formål at sælge dem til adoption.

En anden bizar form for børnehandel er køb af børn til brug i kamelvæddeløb i flere lande i Mellemøsten og i Nordafrika. Børnene foretrækkes på grund af deres lave vægt. Men da arbejdet er risikofyldt og ekstremt nedslidende, bruges børn fra fremmede lande, og børnene købes typisk i fattige lande som Pakistan, Bangladesh, Indien, Sri Lanka og Etiopien. Flere end 40.000 børn er købt og lever under slavelignende forhold med arbejdsdage på op til 17 timer. Børnene bliver bevidst underernæret for at holde en lav vægt.

Rækken af sortklædte aktivister slanger sig gennem Strøget. Foto: Emma Michael.
Walk for freedom og A 21

”Walk for Freedom” er skabt til at sætte spot på al denne elendighed.

Bag demonstrationen står som sagt den internationale organisation ”The A21 Campaign”, i daglig tale blot A21, som blev grundlagt for blot 9 år siden af den australske aktivist og kristne pastor Christine Caine, men som en steppebrand har bredt sig til hele verden.

Danske Philip Hyldgaard er en af drivkræfterne bag A21 og var i København i forbindelse med sidste weekends event.

– En verden uden slaveri er muligt. Slaveri eksisterer, men vi ønsker at afskaffe det alle vegne, for altid, siger Philip Hyldgaard.

Dansk ildsjæl kæmper mod slaveriet