Hjælp til 5000 nepalesere efter massiv oversvømmelse

Tusinder af huse er ødelagt i vandmasserne.

Tusindvis af nepalesere mistede alt, da vandmasser fra voldsom monsunregn strømmede ind i deres huse og rev ejendele med sig. Mission Øst hjælper nogle af de mest udsatte familier.

Tænk: Dit hus er smadret, dine ejendele skyllet væk, og nu står du helt uden mulighed for at lave mad og holde rent. Alt svømmer i mudder, og risikoen for myggestik og endda slangebid truer med smitte og sygdom.

Det oplevede tusindvis af nepalesere, efter at voldsomme oversvømmelser ramte det sydlige Asien sidst i august. Alene i Nepal mistede 43.000 familier deres hjem. 21.000 er stadig hjemløse.

Mission Øst (MØ) reagerede hurtigt på krisen og har nu uddelt nødhjælp til 5.000 personer i Terai-regionen. Hjælpen består af presenninger til husly, køkkengrej til madlavning og hygiejneartikler.

Slangebid og sygdom

En af modtagerne er 60-årige Dhanapati Yadav og hans familie. Deres hjem blev fuldstændig ødelagt af vandmasserne, og familien flyttede køerne ud i det fri, så de selv kunne bo i stalden.
Her var de udsat for både slangebid og myggestik, som i værste fald kan føre smitsomme sygdomme med sig. Også al familiens køkkengrej blev ødelagt i oversvømmelsen, og for at kunne lave mad måtte de derfor låne potter og pander af deres naboer.

Men takket være hjælpen fra MØ, som uddeles af den lokale partner Nepal National Dalit Social Welfare Organization (NNDSWO), kan familien nu klare sig:
”Vi vil udvide vores midlertidige bolig med presenningen og måtten, og myggenettet vil beskytte os mod myggestik,” siger Dhanapati Yadav.

Hjælp til alle sårbare

Mission Øst hjælper de mest sårbare befolkningsgrupper, når katastrofen rammer. Det være sig personer med handicap, ældre eller dalitter, dvs. kasteløse, der lever som udstødte i Nepals og Indiens kastesystemer. Derfor fik også 81-årige Dukhai Khatwey hjælp efter oversvømmelsen. Han bor sammen med sin hustru i en lille stråhytte.

”Jeg vil bruge presenningen til at dække mit køkken. Sæberne og køkkengrejet, som jeg fik, er dyrebare for mig,” siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission Øst hjælper ofrene for oversvømmelsen gennem NNDSWO, som kæmper for de kasteløse dalitters rettigheder og hjælper dem ud af fattigdom. Men når katastrofen rammer, sætter de også ind med nødhjælp til andre grupper, der har behov for det. Sårbare grupper bliver nemlig ofte ladt i stikken under katastrofer.
SL/Bodil