Kristen advokat i fare – er ’forsvundet’ i Kina

Gao Zhishen undslap husarrest, men blev arresteret igen. Nu frygter vennerne, at politiet mishandler ham.

Som menneskeretsforkæmper og kristen er Gao Zhishen i stor fare, vurderer iagttagere.

Advokat Gao Zhishen, som undslap sin husarrest i august, formodes nu at være i et fængsel i Beijing.

Det oplyser International Christian Concern.
To af Gaos venner hjalp ham i august med at undslippe fra husarrest i Shaanxi. I 23 dage gemte han sig i et feriehus i byen Jiexiu i naboprovinsen, indtil Shaanxis politi krydsede grænsen og anholdt ham. Mens de to venner blev tilbageholdt samme sted, tog politiet Gao med – sandsynligvis til et fængsel i Beijing.
Den ene af vennerne, Mr. Li Fawang, blev løsladt mod kaution den 26. oktober. Fire dage senere fortalte han en journalist om forløbet.

Mishandlet af politiet

Da Gao var undsluppet, mødtes han med Shao Zhongguo, og de to mødte senere Li Fawang i provinsen Shaanxi. En ven af Li havde fundet et skjulested til Gao. Men efter tre ugers forløb blev både Gao og vennerne arresteret.
Li havde set et glimt af Gao, da han blev transporteret tilbage til Shaanxi. De to havde ikke mulighed for at tale sammen, og Li vidste ikke, hvor Gao skulle føres hen.
Både Li og Shao blev mishandlet i arresten. De var lænket, blev nægtet daglige fornødenheder, slået og fik kun rester at spise. Li, som lider af diabetes, blev nægtet medicin de første dage og var lige ved at miste synet af den grund.
Gaos hustru, Geng, som sammen med børnene bor i USA, har udtrykt sin bekymring på Twitter. Hun havde håbet, at der ville være nyt om Gao efter den 19. partikongres, som sluttede d. 24. oktober. Men der er intet nyt.
Gaos advokater har spurgt flere embedsmænd i Shaanxi provinsen om Gaos skæbne, men ingen har fortalt dem noget.

Har mistet sine tænder

Gaos forsvinden bekymrer mange, ikke mindst fordi hans helbred har taget skade af flere års fangeskab. Han har tabt tænder og lider af forskellige helbredsproblemer. Af frygt for at blive taget af politiet afslog han en vens tilbud om at opsøge en tandlæge, mens han var på fri fod.
Nu, hvor han igen er fængslet, frygter man, at regeringen vil behandle ham endnu værre og gemme ham på ubestemt tid.

Tortur og isolation

Den kinesiske regering behandler menneskeretsforkæmpere og kristne på samme måde som terrorister, når de er i fængsel. De bliver ofte udsat for tortur og isolation. Og fordi det lykkedes Gao at undslippe sin husarrrest, frygter iagttagere, at betjentene nu vil tage hævn.
– Vi opfordrer den kinesiske regering til øjeblikkeligt at stoppe denne ulovlige tilbageholdelse af Mr. Gao, siger Gina Goh fra ICCs regionale kontor.
Gao Zhishen (53) har dokumenteret det, han kalder ”det kinesiske kommunistpartis statssponsorerede tortur”. Efterfølgende er han blevet frataget sin advokatbestalling og har siddet fængslet og i husarrest i årevis.