Muslimer har restaureret kirke for at få kristne tilbage til Irak

En gruppe unge muslimer har hjulpet med at genopbygge en stor kaldæisk-katolsk kirke nord for Mosul. Arkivfoto.

Unge irakiske muslimer har genopbygget Iraks næststørste kirke for at opfordre deres fordrevne kristne naboer til at vende hjem efter nedkæmpelsen af Islamisk Stat.

– Dusinvis af unge muslimske frivillige fra Mosul deltog i restaureringen af den kaldæisk-katolske kirke i centrum af Talkif-distriktet. Det er landets og regionens næststørste kirke, fortalte Musallam Fadel al-Hayali, en lokal aktivist, til det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Talkif-distriktet ligger i Iraks nordlige Ninive-provins, omtrent 18 kilometer nord for Mosul. Genopbygningsarbejdet på kirken, der blev bygget i 1912, har bl.a. inkluderet fjernelse af murbrokker og brandskadet inventar samt genopbygning af kirkeklokkerne.

– Restaureringen af denne kirke er en invitation til vore kristne naboer, som flygtede fra byen tidligere, om at komme hjem til deres hjem og praktisere deres tro i fred og sikkerhed, siger al-Hayali.

Talkif-distriktet blev erobret af terrorgruppen IS i 2014. IS tvang dengang titusindvis af lokale indbyggere – især de kristne – til at flygte fra området. I august i år blev terrorgruppen endelig udvist fra distriktet – og fra den nærliggende by Mosul.

Over 15.000 hjemvendt

Forrige måned udtalte Iraks migrationskontor ifølge Iraqi News, at over 15.000 flygtninge var vendt tilbage til deres hjemsteder i Ninive på to dage.

Menneskeretsgrupper har tidligere oplyst, at mange fordrevne modsætter sig hjemvenden på grund af de dårlige levevilkår i hjembyerne og de alvorlige skader på bygninger og andre dele af infrastrukturen. De irakiske myndigheder har planer om at bringe alle flygtninge hjem inden udgangen af 2017.

Kaldæerne var terror-mål

De fleste medlemmer af den kaldæisk-katolske kirke hører hjemme i Nord-Irak og i grænseområderne i Syrien, Tyrkiet og Iran, en region som omtrent svarer til det gamle Assyrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Assyrerne i Nord-Irak og nordøst-Syrien har de senere år været et mål for islamisk terrorisme. Assyrerne har derfor allieret sig med grupper som kurdere, turkmenere og armenere, når de blev angrebet af al-Qaida, IS, Nusra Front og andre Wahhabi-islamister.

I 2014 angreb terrorister fra IS assyriske byer og landsbyer i Nord-Irak og nordøst-Syrien. Det gik bl.a. ud over byerne Mosul, Kirkuk og Hasakeh, som har store assyriske befolkninger.

IS’ grusomheder har inkluderet slaveri, halshugning, korsfæstelser, barnemord, voldtægt, tortur, tvangsomvendelse, etnisk udrensning, røveri, kidnapninger og afpresning i form af ulovlige skatter på ikke-muslimer. Huse og ejendele tilhørende assyrere, som blev fordrevet fra deres hjem i byer som Mosul, blev overgivet til IS-terrorister eller lokale sunni-muslimer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samtidig har assyrerne måttet se deres gamle arv og kulturskatte blive skændet. Det er gået ud over arkæologiske steder, bronzealder- og jernaldermonumenter samt mange assyriske kirker og klostre, som systematisk er blevet vandaliseret og ødelagt af IS.
KPK/Bodil