Steve fik besked om Sovjets fald 15 år før det skete

Steve Lightle fortalte om jødernes Exodus II mens det stadig var en umulig tanke for næsten alle. Men de gamle profetier gik pludselig i opfyldelse.

Da Steve i skolen fik bank af nogle drenge, der påstod, at ”I jøder har dræbt Jesus”, gik det op for ham, at hans familie var jødisk…

Det var ikke noget, Steve ellers havde skænket mange tanker. Han voksede op i staten Washington på USAs vestkyst.

Hans forfædre var kommet hertil i slutningen af 1800-tallet fra Tyskland og Skotland, og de levede nu et fredeligt liv som andre amerikanere.
Men Steve var mere optaget af at tjene penge. Allerede som 11-årig lærte hans far ham, hvordan han kunne investere sine sparepenge fornuftigt.

I gymnasiet tjente Steve mere på sine forretninger ved siden af, end hans lærere tjente.

Han blev senere mangemillionær på en bilvask-kæde med det sjove navn, Diffy-Duck Carwash.

Alt tydede på, at Steve ville blive en succesrig jødisk forretningsmand. Men Gud havde åbenbart andre planer.

En lille sort bog

– Da jeg rejste hjemmefra for at gå på universitet, gav min mor mig en lille sort bog. Hun sagde, at jeg på et eller andet tidspunkt ikke ville vide, hvad jeg skulle gøre. Og så skulle jeg slå tilfældigt op i bogen og læse, hvad der stod. Og der ville svaret være.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Da jeg undrende kiggede på bogen, så jeg, at det ”bare” var en bibel. Skuffet tog jeg den med i min baggage.

På universitetet mødte jeg en tysker. Al min vrede og mit had til tyskerne over, hvad de havde gjort under nazismen, vældede frem i mig. Jeg truede ham med at slå ham ihjel, hvis han nærmede sig. Og jeg mente det. Jeg var sikker på, at jeg nok skulle slippe af sted med det uden at blive opdaget…., indrømmer Steve.

Men en dag hørte han pludselig en stemme på sit værelse, som om en person spurgte ham om, hvor han ville tilbringe det evige liv efter døden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Steve troede, han var blevet skør. I hast fandt han sin mors bibel frem. Satte fingeren et tilfældigt sted og læste. Ordene fra Matt. 6,33 gav ham det svar, han søgte. Og han begyndte at studere Bibelen og understrege vers.

Jesus er levende

Han tog imod Jesus, selv om han var jøde, og han blev så begejstret, at han råbte ude på gangen midt i stille-pausen, at ”Jesus er levende”. Det undrede meget hans ven, som kendte ham fra en helt anden side.

– Jeg var en synder, og jeg var god til det…, bemærker Steve.

Vennen forsøgte at tysse ham ned, men han skyndte sig i stedet hen til den tyske studerende, som frygtede, at Steve kom for at slås.
– Nej, sagde Steve, jeg vil ikke gøre dig noget. Jeg kan godt lide dig, og jeg forstår ikke hvorfor. Men jeg tror, det er Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mors hemmelighed

Da Steve senere ringede hjem til sin mor, sagde han:
– Sæt dig ned mor, for jeg skal fortælle dig noget vigtigt.

– Du er begyndt at tro på Yeshua, udbrød moderen og brugte det jødiske navn for Jesus.

– Hvordan vidste du det? udbrød Steve undrende.

– Fordi jeg har bedt for dig i 15 år, svarede moderen. Hun var selv blevet kristen, men efter aftale med Steves far talte hun aldrig med børnene om det, for jøderne anser ofte de kristne for deres forfølgere og Jesus som deres største ulykke.

Men det lykkedes alligevel Steves mor at lede omkring 90 mennesker til tro på Jesus i det lokale område, hvor de boede.

Giv det hele væk!

Steve Lightle blev en succesrig forretningsmand, men pludselig i 1973 forlod han sin millionforretning og rejste til Tyskland.

– Gud sagde til mig, at jeg skulle give det hele væk. Jeg svarede, at det måtte han selv sige til min kone Judy, for jeg turde ikke. Og den samme dag sagde Gud nøjagtig det samme til hende.
Så vi gav det hele væk.

Da dagen kom, ville jeg tage de 14.000 dollars, som lå i pengeskabet. Men Gud sagde: Det er ikke dine penge, Steve.

Så jeg lod alt ligge og gik ud af kontoret for aldrig at vende tilbage.

Om aftenen ringede en kollega og sagde undrende: Gud har sagt til mig, at jeg skal overtage din virksomhed.

Godt! svarede Steve lettet.

Sammen med Judy gav han deres hjem og møbler og bil væk. Kun deres bryllupsgaver beholdt de.

– Vi troede jo på Jesus, og vi ønskede at gøre, hvad Jesus bad os om. Og Gud sørgede for, at vi fik, hvad vi havde brug for, konstaterer han nu mange år senere, da han besøger Udfordringen på et kort besøg i Danmark.

Til Tyskland?

På en rejse til Sverige sammen med tre andre var de tilfældigt stoppet i Braunsweig i Tyskland. Og nu følte Steve, at Gud kaldte dem til at tage til denne forhadte by, som i sin tid havde givet Hitler hans tyske statsborgerskab. (Han var oprindelig østriger.)

Efter at have givet alt bort og være taget til Tyskland, havde Steve brug for at vide, hvad der egentlig var meningen med det hele. I et kristent kollektiv, som tog sig af narkomaner, gik han op i bedeværelset for at spørge Gud.

Han blev i værelset i seks dage, for han følte så stærkt Guds tilstedeværelse, at han lå som naglet til gulvet. Han spiste heller ikke noget. Og hen mod slutningen fik han en vision om, hvad der skulle ske.

Utroligt syn i 1974: Sovjet vil gå i opløsning

– Sovjetunionen ville gå i opløsning, og de forfulgte jøder ville få mulighed for at rejse til Israel.

Dengang var jeg ikke klar over, at alt dette var forudsagt i Bibelen. Men i dag ved jeg, at der findes over 60 profetier om jødernes hjemvenden i Bibelen. Men ingen af os havde troet, at vi skulle opleve det. Når jeg fortalte nogen om mit syn, afviste de mig og sagde: Det vil aldrig ske.

Sovjet var lukket for udrejse, og man kunne ikke engang tale frit.

Men jeg følte, at Gud kaldte mig til denne opgave, og jeg begyndte sammen med andre at forberede jødernes 2. udvandring. (Den første var jo fra Egypten.)

Jeg skrev bogen Exodus II om det, Gud ville gøre, og bogen udkom i 1983 – ca. ti år, før det begyndte at ske. Jeg tror, at Gud ville vise os, at det ikke var tilfældigt, det der senere skete i 1989 med murens fald, og 1991 med Sovjetunionens opløsning, og den udvandring af jøder, der herefter skete. Det var Guds plan. Jødernes hjemvenden til Israel fra alle de lande, de var spredt til, skulle ske, før Jesus kan vende tilbage, siger Steve Lightle – og opfordrer os til at studere Bibelen.

– De profetier, der blev nedskrevet for flere tusind år siden, sker lige for øjnene af os i vores tid! siger den nu 81-årige mand, der nu bor på Filippinerne og stadig rejser meget i Asien, men en sjælden gang også i Europa.

Skib uden penge

I 1988 lejede han sammen med en ven et skib, som kunne sejle de første 350 jøder fra Odessa ved Sortehavet til Haifa i Israel. De havde ingen penge, men rederiet accepterede alligevel deres underskrift.

Da skibet kom til Israel og lå i havn seks timer, før det vendte tilbage til Odessa efter en ny gruppe, stak Judy en kuvert til Steve. Hun havde fået den af en tilfældig person. Da Steve åbnede kuverten lå der en check i, som kunne betale for transporten.

En fotograf fra UPI tog, uden at de vidste det, et billede af jøderne, der vendte hjem fra Sovjet. Og billedet blev bragt i aviser og blade over hele verden.

Sådan oplevede de, at tingene faldt på plads, selv når de vovede sig længere ud i tro, end selv de mest troende kristne tør.

Steve Lightle besøgte i 80’erne mange lande med sit budskab under titlen ”Let my people go” – ”Lad mit folk rejse!” og det gjorde stort indtryk – også i Danmark.

Flere steder i Skandinavien fik kristne indskydelser til at indrette opholdssteder for jøderne, når den store udvandring skulle ske. I Sverige findes sådanne steder med en gå-afstand på ca. 4 timer mellem hvert opholdssted, fortæller en kvinde, der har besøgt flere af stederne. Disse steder kom dog ikke i brug i første omgang.

Ned gennem Sverige?

I 1991 var Steve med til at starte organisationen Operation Exodus og Eben Ezer, der hjalp jøder hjem med båd og fly. Men der er stadig mange jøder i Rusland, som ikke kan få lov at rejse, bl.a. fordi de befinder sig i ”lukkede byer” i Sibirien. Nogle tror, at disse jøder på et tidspunkt vil begive sig mod Finland og ned gennem Sverige.

Exodus II er vokset til en verdensomspændende organisation i mere end 50 lande og hjælper fortsat tusindvis af jøder hjem til Israel. På de mere end 25 år, der er gået, har Exodus/Ebenezer hjulpet ca. 175.000 jøder med udrejse, transport og bosætning i Israel. Og over en million jøder er de senere år selv rejst derned.

– Der findes ca. 15 mio. jøder i verden. Halvdelen bor nu i Israel. Jeg tror, at de sidste også vil vende hjem, siger Steve.

Plads nok…?

– Man kan spekulere over, hvordan der skal blive plads til dem alle i det lille land. Men jeg tror, at Gud vil sørge for, at der bliver plads, svarer Steve og henviser til de løfter om landområde, der blev givet til Abraham.

Der står i 1. Mosebog 15, 18: ”Den dag sluttede Herren pagt med Abraham. Han sagde: Jeg giver dine efterkommere dette land fra Egyptens flod til den store flod, Eufratfloden”. (Gentaget i Es.27:12 og 1 Kong.5:4.)

(Dvs. Jordan, Libanon, det meste af Syrien og dele af Irak. Egyptens flod/bæk er muligvis ikke Nilen, men en wadi, der flyder øst for Sinai.)

– Hvordan det vil ske, ved vi ikke. Men jeg tror, at Israel snart vil blive udvidet op i Libanon. Og når man tænker på de problemer, som Israel allerede har med FN i dag, så er det ingenting imod det, som vil komme.

Men jeg har lært, at Gud fører sine løfter igennem, selv om de for os ser umulige ud, konstaterer Steve Lightle efter mange års vandring i tro.